Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky špionážny balón

Na snímke čínsky balón, ktorý je nad územím USA 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Tento incident znamená ďalšie vyostrenie vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom.

Washington 4. februára (TASR) - Spojené štáty zostrelili v sobotu čínsky špionážny balón nad Atlantickým oceánom. Momentálne prebieha v teritoriálnych vodách USA operácia na zozbieranie jeho trosiek, informuje agentúra AP.

Televízne zábery zachytili malú explóziu, po ktorej balón začal klesať k vode. Balón letel vo výške okolo 60.000 stôp (približne 18.000 m) a podľa odhadov mal veľkosť ako tri školské autobusy. Podľa dvoch predstaviteľov USA bol balón zostrelený stíhacím lietadlom amerických vzdušných síl.

Okrem vojenských stíhačiek boli na túto akciu nasadené lode. Predstavitelia USA operáciu naplánovali tak, aby sa im podarilo zachytiť čo najviac z trosiek ešte predtým, než sa ponoria.

Tento incident znamená ďalšie vyostrenie vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v rámci príprav na túto operáciu dočasne uzavrel vzdušný priestor nad pobrežím Severnej a Južnej Karolíny, vrátane troch tamojších letísk: Charleston, Myrtle Beach a Wilmington.

Americkí predstavitelia vo štvrtok oznámili, že vo vzdušnom priestore USA spozorovali veľký čínsky sledovací balón. Podľa Pentagónu sa pohyboval nad časťami severozápadu USA, kde sa nachádzajú citlivé vojenské objekty a strategické rakety v podzemných silách.

Rozhodli sa ho však najprv nezostreliť pre obavy, že padajúce časti z neho by mohli zraniť ľudí alebo poškodiť majetok a počkali, kým sa bude nachádzať nad oceánom.

Čínsky rezort diplomacie deklaroval, že ide o civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely.