Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zrušia víza Saudskoarabom zodpovedným za vraždu novinára

Tureckí kriminalisti na mieste činu. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí USA neskôr spresnilo, že opatrenie sa týka celkovo 21 občanov Saudskej Arábie, ktorých Washington podozrieva, že sú zapletení do vraždy Chášukdžího.

Washington 24. októbra (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ohlásila sankcie voči dvom desiatkam predstaviteľov Saudskej Arábie, ktorí sú podľa Washingtonu zrejme zodpovední za vraždu novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AP.

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo v utorok oznámil, že administratíva podniká kroky na zrušenie víz predstaviteľom saudskoarabskej vlády a tajných služieb.

"Tieto tresty nie sú posledným slovom, ktoré k tejto záležitosti vyrieknu Spojené štáty. Budeme zvažovať dodatočné kroky na potrestanie zodpovedných," vyhlásil Pompeo. Súčasne varoval, že USA nemôžu tolerovať brutálny násilný čin, ktorého cieľom bolo umlčanie novinára.

Ministerstvo zahraničných vecí USA neskôr spresnilo, že opatrenie sa týka celkovo 21 občanov Saudskej Arábie, ktorých Washington podozrieva, že sú zapletení do vraždy Chášukdžího. Spojené štáty im buď zrušia už vydané víza alebo im neumožnia vstup na svoje územie.

Podľa Pompea opatrenie postihne predstaviteľov saudskoarabských tajných služieb, kráľovského dvora, rezortu diplomacie a ďalších ministerstiev.

Koho konkrétne sa reštrikcie budú týkať, americký Štátny department nezverejnil, keďže informácie týkajúce sa víz majú dôverný charakter.

Viacerí členovia amerického Kongresu už vzniesli požiadavku na zavedenie sankcií voči Saudskej Arábii v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Prezident Trump však odmieta výzvy na zastavenie dodávok zbraní Rijádu a šéf diplomacie Pompeo zdôrazňuje strategickú dôležitosť vzťahov medzi USA a Saudskou Arábiou.

V utorok ohlásené vízové reštrikcie sú podľa pozorovateľov doposiaľ najtvrdšou sankciou, ktorú USA uvalili Saudskú Arábiu, ktorá je kľúčovým spojencom USA na Blízkom východe.