Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA zrušili niektoré sankcie uvalené na Venezuelu

Juan Guaidó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová na Twitteri uviedla, že rozhodnutie americkej vlády povolilo rokovania medzi Venezuelou a americkými a európskymi ropnými spoločnostiam.

Washington 18. mája (TASR) - Spojené štáty zrušili niektoré sankcie, ktoré uvalili na Venezuelu. Cieľom tohto zrušenia je podporiť politický dialóg medzi tamojším prezidentom Nicolásom Madurom a venezuelskou opozíciou na čele Juanom Guaidóm, povedal v utorok vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Spojené štáty prijímajú viacero opatrení na žiadosť venezuelskej dočasnej vlády a tamojšej koalície opozičných strán Unity, ktoré rokujú venezuelským režimom," uviedol nemenovaný americký predstaviteľ.

Jedno z týchto nových opatrení napríklad umožňuje americkej ropnej spoločnosti Chevron rokovať s venezuelskou štátnou ropnou spoločnosťou PDVSA o podmienkach akýchkoľvek budúcich aktivít vo Venezuele, priblížil spomínaný predstaviteľ.

Venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová na Twitteri uviedla, že rozhodnutie americkej vlády povolilo rokovania medzi Venezuelou a americkými a európskymi ropnými spoločnostiam, ako aj obnovenie ich operácií vo Venezuele.

Spojené štáty prerušili diplomatické vzťahy s Venezuelou v roku 2018 po Madurovom znovuzvolení v prezidentských voľbách, ktoré mnohé západné krajiny označili za zmanipulované, pripomína AFP.

Predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely s cieľom zbaviť Madura moci a následne ho uznali USA, ako aj najmenej 50 ďalších krajín.

Washington uvalil na Caracas rozsiahle sankcie s cieľom zosadiť Madura - medzi nimi aj zákaz obchodovania s ropou na americkom trhu. Napriek sankciám však vo vlaňajších regionálnych voľbách, ktorých sa po prvý raz po troch rokoch zúčastnila aj venezuelská opozícia, drvivo zvíťazili kandidáti spojení s Madurom.