Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú nariadiť aerolíniám pomôcť s evakuáciou z Afganistanu

Rodiny evakuované z Kábulu sú v autobusoch po príchode na letisko vo Washingtone, 21. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Dvanásť štátov súhlasilo, že budú tranzitnými lokalitami pre ľudí opúšťajúcich Afganistan.

Washington 22. augusta (TASR) – Vláda prezidenta USA Joea Bidena oznámila americkým leteckým spoločnostiam, že im môže nariadiť, aby pomáhali s prevozom desaťtisícov ľudí evakuovaných z Afganistanu. Pre agentúru Reuters to v sobotu uviedli dvaja vládni predstavitelia.

Leteckým spoločnostiam zaslali príslušné upozornenie v piatok, konečné rozhodnutie však zatiaľ nepadlo. Ak by sa Washington rozhodol využiť civilné lietadlá, neodlietali by priamo z Kábulu, ale prepravovali by evakuovaných Afgancov a občanov iných krajín z amerických leteckých základní v Katare, Bahrajne a Nemecku.

Správu o príprave výrazného posilnenia kapacít evakuácie z Afganistanu priniesol ako prvý denník Wall Street Journal (WSJ). Bidenova administratíva podľa neho zvažuje aktivovanie Civilnej rezervnej leteckej flotily (CRAF), vytvorenej v roku 1952 po povojnovom vzdušnom moste z Berlína.

Zapojenie komerčných aerolínií by znížilo tlak na zmienené základne, ktoré sa rýchlo zapĺňajú evakuovanými Afgancami. Americká vláda však posudzuje aj alternatívy, ako je rozšírenie počtu amerických vojenských základní, na ktorých by mohli ubytovať Afgancov, napísal WSJ.

O preprave ľudí z Afganistanu a uzatváraní dohôd s tretími krajinami, ktoré sú ochotné poskytnúť priestor pre tranzitné centrá pre evakuáciu, hovoril v sobotu Biden s členmi svojej rady pre národnú bezpečnosť. Išlo o jednu z tém stretnutia v Bielom dome, ktoré sa týkalo bezpečnostnej situácie v Afganistane a operácií proti terorizmu vrátane skupiny Islamský štát, píše agentúra AP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken informoval, že s aspoň dočasným ubytovaním ohrozených Afgancov, ktorí ešte neprešli previerkou pred presídlením do USA, súhlasilo dosiaľ 13 krajín: Albánsko, Čile, Kanada, Katar, Kolumbia, Kosovo, Kostarika, Mexiko, Poľsko, Rwanda, Severné Macedónsko, Uganda a Ukrajina.

Ďalších 12 štátov súhlasilo, že budú tranzitnými lokalitami pre ľudí opúšťajúcich Afganistan. Ide o Bahrajn, Britániu, Dánsko, Katar, Kazachstan, Kuvajt, Nemecko, Spojené arabské emiráty, Tadžikistan, Taliansko, Turecko a Uzbekistan.