Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú sankcie voči Srbsku za nákup ruských zbraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Srbsko nedávno kúpilo od Ruska systém protivzdušnej obrany Pancir, pričom realizácia jeho dodávky sa očakáva v najbližších niekoľkých mesiacoch.

Belehrad 8. novembra (TASR) - Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič vyjadril v piatok nádej, že Spojené štáty neuvalia na Srbsko sankcie, čo robia v prípade štátov nakupujúcich zbrane od Ruska. Informovala o tom agentúra AP.

Dačič po rozhovoroch s predstaviteľom odboru pre medzinárodnú bezpečnosť amerického ministerstva zahraničných vecí Thomasom Zarzeckým uviedol, že Srbsko vo svojom úsilí o vojenskú neutralitu medzi Ruskom a Západom "nemá čo skrývať".

Zarzecki rozhovory s Dačičom nekomentoval, avšak americké veľvyslanectvo v Belehrade už v minulosti naliehalo na Srbsko, aby sa "vyvarovalo transakcií s Ruskom", ktoré by mohli byť dôvodom na uvalenie sankcií zo strany Spojených štátov.

Srbsko nedávno kúpilo od Ruska systém protivzdušnej obrany Pancir, pričom realizácia jeho dodávky sa očakáva v najbližších niekoľkých mesiacoch. V posledných rokoch kúpilo Srbsko aj ruské stíhacie lietadlá MiG-29, vrtuľníky, tanky a obrnené transportéry, uviedla agentúra Reuters.

Srbsko vyhlásilo vojenskú neutralitu v roku 2006 a v roku 2015 pristúpilo k programu NATO Partnerstvo za mier. O plné členstvo v Spojenými štátmi vedenej Aliancii sa však Belehrad neusiluje.

Srbsko je historicky najbližším spojencom Ruska na Balkáne, napísala AP.