Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Starosta Portlandu zakázal používať na demonštrantov slzotvorný plyn

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákaz jeho používania však neplatí pre štátnych policajtov, ktorí nespadajú pod starostu Portlandu, ale pod oregonského guvernéra.

Portland 11. septembra (TASR) - Starosta mesta Portland v americkom štáte Oregon, kde sa už sto dní konajú demonštrácie proti rasizmu a policajnej brutalite, vo štvrtok nariadil miestnej polícii, aby "s okamžitou platnosťou až do odvolania" prestala používať na rozohnanie davu počas protestov slzotvorný plyn. Informovala o tom agentúra AFP.

Portlandského starostu Teda Wheelera ostro kritizovalo hnutie Black Lives Matter, ktorého prívrženci vyšli na protest do ulíc po smrti Afroameričana Georgea Floyda, ktorého brutálnym zásahom v máji v meste Minneapolis usmrtil belošský policajt.

Wheeler, ktorý okrem funkcie starostu zastáva aj post šéfa miestnej polície, sa stretol s obvineniami, že si neplní záväzky týkajúce sa znižovania rasovej diskriminácie a policajného násilia.

"Je na čase, pre všetkých, obmedziť násilie v našej komunite. Všetci chceme zmenu. Všetci máme možnosť a povinnosť priniesť zmenu. Všetci sa chceme zamerať na hlavnú otázku - spravodlivosť pre ľudí tmavej pleti a pre ľudí farebnej pleti," povedal Wheeler vo vyhlásení.

Nočné protesty, ktoré sa konajú v rôznych častiach Portlandu - niekedy dokonca v rezidentských oblastiach -, sa často končia nasadením slzotvorného plynu zo strany polície. Zákaz jeho používania však neplatí pre štátnych policajtov, ktorí nespadajú pod starostu Portlandu, ale pod oregonského guvernéra, doplnila AFP.