Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA:Ukrajina sa v čase výbuchu v Poľsku snažila zostreliť ruskú raketu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zatiaľ však nie je jasné, či raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany bola rovnakou ako tá, ktorá zasiahla Poľsko a usmrtila dve osoby.

Washington/Kyjev 16. novembra (TASR) - Ukrajinská armáda oznámila Spojeným štátom a ďalším spojencom, že sa v čase, keď v utorok do poľskej obce Przewodów dopadla raketa, pokúšala zostreliť ruskú raketu v blízkosti danej oblasti. Pre stanicu CNN to v stredu povedal nemenovaný americký predstaviteľ.

Zatiaľ však nie je jasné, či raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany bola rovnakou ako tá, ktorá zasiahla Poľsko a usmrtila dve osoby.

Utorkový výbuch v Poľsku - len niekoľko kilometrov od hranice s Ukrajinou - podľa predbežných zistení NATO aj vyjadrenia Bieleho domu zapríčinila zrejme strela ukrajinskej protivzdušnej obrany namierená proti ruskej rakete. V utorok sa však hovorilo o ruskej rakete či o "rakete ruskej výroby". Americký prezident Joe Biden v súvislosti s trajektóriou rakety v stredu poznamenal, že zrejme nebola vypálená z Ruska.

V priebehu utorka sa Ukrajina stala terčom rozsiahlych raketových útokov zo strany Ruska zameraných na zariadenia energetickej infraštruktúry. V dôsledku nich nemali dočasne elektrinu milióny domácností.