Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V USA zatkli dvoch mužov za vývoz leteckých technológii do Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mužom v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na 35 rokov.

Washington 3. marca (TASR) - Dvaja muži z amerického štátu Kansas boli vo štvrtok zatknutí na príkaz amerického ministerstva spravodlivosti pre obvinenia z nelegálneho vývozu technológií využiteľných v leteckej doprave do Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Cyril Gregory Buyanovsky a Douglas Robertson sú obvinení zo sprisahania, vývozu tovaru podliehajúceho kontrole bez licencie, falšovania a neuvedenia elektronických informácií o vývoze a pašovania tovaru v rozpore s americkými zákonmi.

Buyanovsky a Robertson vlastnili a riadili spoločnosť KanRus Trading, ktorá mala ruským firmám nelegálne dodávať komponenty do lietadiel vyrobených v Rusku a poskytovala im aj servis.

Obžaloba tvrdí, že obaja muži obchádzali americké zákony od roku 2020 tým, že zatajovali vývoz, neuvádzali skutočných koncových používateľov alebo zasielali tovar cez tretie krajiny.

Mužom v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na 35 rokov. Túto záležitosť vyšetruje americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstvo obchodu.