Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd oddialil návrat rumunského prezidenta do funkcie

Rumunský prezident Traian Basescu Foto: TASR/AP

Dôvodom je spor okolo skutočného počtu oprávnených voličov v krajine a účasti voličov na referende.

Bukurešť 2. augusta (TASR) - Rumunský prezident Traian Basescu sa zatiaľ nemôže vrátiť do funkcie, aj keď minulú nedeľu podľa volebnej komisie prežil referendum o svojom odvolaní. Oznámil to dnes rumunský ústavný súd.

Dôvodom je spor okolo skutočného počtu oprávnených voličov v krajine a účasti voličov na referende. Vzhľadom na to ústavný súd dnes odložil verdikt o platnosti hlasovania na 12. septembra. Basescove právomoci bude mať dovtedy naďalej ako dočasný prezident predseda Senátu Crin Antonescu.

Neočakávané rozhodnutie ústavného súdu zrejme prehĺbi politickú krízu v krajine. Európska únia kritizovala ľavicového premiéra Victora Pontu v súvislosti so snahami zaistiť odvolanie stredopravého prezidenta Basesca z funkcie a žiadala, aby vláda rešpektovala rozhodnutia ústavného súdu.

Spor medzi Pontom a Basescom zdržal politické legislatívne rozhodnutia a vyvolal pochybnosti okolo dohody o medzinárodnej finančnej pomoci pre druhý najchudobnejší štát EÚ.

Oficiálne výsledky referenda ukázali, že účasť nedosiahla 50 percent potrebných na jeho platnosť. Podľa volebnej komisie 88 percent zúčastnených voličov hlasovalo za odvolanie Basesca, ktorého popularita klesla pre spojenie s úspornými opatreniami a obvinenia z protekcie.

"Ak sa spýtate mňa, referendum malo byť anulované. Všetko bolo založené na falošných údajoch," povedala novinárom pred budovou ústavného súdu jeho sudkyňa Aspazia Cojocarová.

Členovia Pontovej strany tvrdia, že na základe nových predbežných výsledkov sčítania ľudu je skutočný počet oprávnených voličov nižší a účasť na referende teda prekročila 50 percent.