Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd potvrdil platnosť zákona o manželstve homosexuálov

Členovia a priaznivci rôznych práv homosexuálov oslavujú rozsudok španielskeho ústavného súdu. Foto: TASR/AP

Za sedem rokov platnosti zákona uzavrelo manželstvo v Španielsku takmer 30.000 homosexuálnych párov. Podľa zákona si môžu aj adoptovať deti.

Madrid 6. novembra (TASR) - Španielsky ústavný súd dnes potvrdil platnosť zákona o manželstve homosexuálov, keď ôsmimi hlasmi proti trom zamietol odvolanie konzervatívnej Ľudovej strany.

Konzervatívna Ľudová strana podala odvolanie v roku 2005 s argumentom, že ústava Španielska definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Španielsko schválilo zákon v roku 2005 ako tretia krajina na svete po Belgicku a Holandsku. Parlament ho schválil v čase, keď v ňom mali väčšinu socialisti, pričom proti boli iba poslanci Ľudovej strany, ktorí sa vlani dostali k moci.

Zákon rozhneval katolícku cirkev, avšak prieskumy verejnej mienky ukázali, že väčšina Španielov ho podporuje.

Za sedem rokov platnosti zákona uzavrelo manželstvo v Španielsku takmer 30.000 homosexuálnych párov. Podľa zákona si môžu aj adoptovať deti.

Španielsky premiér Mariano Rajoy povedal, že jeho strana nebola proti zákonu o manželstve homosexuálov pre jeho právny dopad, ale pre použitie slova "manželstvo".

"Spoločnosť videla, že nie je dôvod pre obavy, rodina nebola zničená... Máme rovnaké práva ako každý iný," citovala agentúra DPA predstaviteľa združenia gejov, bisexuálov a transsexuálov FELGTB Botiho Garcíu Botera.