Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd rozhodne, či lesothského premiéra môžu obviniť z vraždy

Thomas Motsoahae Thabane, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Z vraždy je zatiaľ obvinená Thabaneho súčasná manželka Maesaiah, ktorú zatkli, po tom ako na krátky čas v januári ušla do Juhoafrickej republiky spolu s hovorcom premiéra.

Maseru 24. februára (TASR) - Lesothský premiér Thomas Thabane predstúpil v pondelok pred súd, ktorý ho mal obviniť z vraždy exmanželky. Sudca však pojednávanie odročil a celý prípad postúpil na posúdenie Ústavnému súdu. Správu priniesla agentúra AP.

Podľa sudcu nie je jasné, či úradujúci premiér môže byť obvinený z vraždy alebo z akéhokoľvek iného zločinu. Kedy Ústavný súd vo veci rozhodne, nebolo bezprostredne známe.

Súdne pojednávanie sa pôvodne malo začať už v piatok. Thabane sa však na súd nedostavil. Údajne z dôvodu lekárskej prehliadky v Juhoafrickej republike.

"Musím pripustiť, že toto je prípad, aký naša krajina doteraz nezažila, a ktorého výsledok s napätím očakávame," vyhlásil sudca.

Ak Ústavný súd rozhodne, že Thabane nemôže byť obvinený, obvinenia voči nemu budú môcť vzniesť až po 31. júli, keď odstúpi z funkcie premiéra.

Z vraždy je zatiaľ obvinená Thabaneho súčasná manželka Maesaiah, ktorú zatkli, po tom ako na krátky čas v januári ušla do Juhoafrickej republiky spolu s hovorcom premiéra. Maesaiah je v súčasnosti po zaplatení kaucie na slobode. V pondelok sa objavila na súde po boku Thomasa Thabaneho.

Bývalú manželku lesothského premiéra Lipolelo Thabaneovú zastrelili v júni 2017 krátko pred tým, ako sa Thabane ujal postu predsedu vlády na druhé funkčné obdobie.

V tom období už manželia viedli dlhodobý rozvodový spor, pričom premiér mal už vzťah s Maesaiah. Obe ženy bojovali na súde o to, ktorá z nich má byť legitímnou prvou dámou. Sudca nakoniec rozhodol v prospech Lipolelo Thabaneovej.

Začiatkom januára sa v prípade objavili nové dôkazy. Bol zverejnený list šéfa policajného zboru, v ktorom sa uvádza, že v záznamoch komunikácie zo dňa spáchania zločinu vyšetrovatelia zachytili telefónne číslo predsedu vlády.