Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd v Maďarsku zrušil referendom o školstve

Ilustračná snímka Foto: TASR

Koncom marca spustili učitelia petíciu, v ktorej naznačili, že v prípade schválenia zákona podajú výpoveď. Petíciu doposiaľ podpísalo 5000 pedagógov.

Budapešť 21. júla (TASR) — Ústavný súd (ÚS) v Maďarsku zrušil referendum o školstve iniciované Odborovým zväzom pedagógov (PSZ), vláda sa totiž podľa neho obáva názoru občanov na túto oblasť. Uviedol to v piatok server hrportal.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ústavný súd svojimi dvoma rozhodnutiami zverejnenými vo štvrtok zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý predtým potvrdil dve z piatich referendových otázok PSZ. Ústavný súd to odôvodnil tým, že otázky referenda sú protiústavné.

Podpredsedovia PSZ Gábor Gosztonyi a Tamás Totyik iniciovali ako súkromné osoby referendum o vzdelávaní. Ich päť referendových otázok sa týkalo situácie odborných pedagógov, učiteľskej kvalifikácie, zníženia počtu hodín pre žiakov a podmienok zatvárania škôl, avšak ani jednu z nich Národná volebná komisia (NVB) neschválila.

PSZ uviedol, že sa obrátil na právnych expertov s otázkou, či sa môže v tejto záležitosti obrátiť na medzinárodné právne fóra.

Poslanci parlamentu z vládnuceho bloku Fidesz-KDNP 4. júla schválili návrh zákona o štatúte pedagógov, ktorý bol predložený pod názvom Nový kariérny postup učiteľov. Proti zákonu dlhodobo protestovali učitelia, žiaci i viaceré občianske združenia.

Koncom marca spustili učitelia petíciu, v ktorej naznačili, že v prípade schválenia zákona podajú výpoveď. Petíciu doposiaľ podpísalo 5000 pedagógov. Vo štvrtok denník Népszava uviedol, že v uplynulých mesiacoch podalo výpovede vyše 2000 učiteľov.

Podpredseda PSZ Gábor Gosztonyi upozornil, že mnohí pedagógovia podajú výpovede počas nadchádzajúceho školského roka a je otázne, akým spôsobom budú nahradení. Podľa neho sa nedostatok pedagógov pokúsi vláda riešiť povolaním učiteľov na dôchodku.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)