Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd v Rusku odobril zmluvy o prijatí ukrajinských území

Zľava Moskvou dosadený líder Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Vladimir Saldo, Moskvou dosadený líder Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij, ruský prezident Vladimir Putin, líder Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin a líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik tlieskajú počas podpisu zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku, v Kremli v Moskve 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Toto oznámenie bolo zverejnené na webovej stránke ruského ústavného súdu, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Moskva 2. októbra (TASR) - Ústavný súd Ruskej federácie schválil zmluvy o prijatí okupovaných ukrajinských oblastí do Ruskej federácie, ktoré boli podpísané 30. septembra v moskovskom Kremli.

Ústavný súd Ruskej federácie odobril zmluvy o prijatí okupovaných ukrajinských oblastí do Ruskej federácie, ktoré boli podpísané 30. septembra v moskovskom Kremli.

Ústavný súd vo svojom vyhlásení z 2. októbra 2022 konštatuje, že medzinárodné zmluvy o prijatí Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj Záporožskej a Chersonskej oblasti do Ruskej federácie sú v súlade s ústavou Ruskej federácie.

Toto oznámenie bolo zverejnené na webovej stránke ruského ústavného súdu, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Zistenie ústavnosti týchto zmlúv je len jedným z krokov, ktoré majú predchádzať pripojeniu týchto okupovaných ukrajinských území k Rusku.

Podpísané zmluvy musia ešte totiž schváliť obe komory parlamentu - Štátna duma a Rada federácie, ako aj ruský prezident Vladimir Putin.