Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Milan Ján Pilip: Je vôľa zriadiť v Dubaji centrum pre slovenské deti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí spolu s krajanmi zvažuje aj možnosti vzdelávacích táborov pre slovenské deti, prezenčne, ale aj online.

Bratislava 8. decembra (TASR) – V Dubaji v Spojených arabských emirátoch (SAE) by mohlo vzniknúť vzdelávacie centrum pre deti slovenských krajanov. Informuje o tom Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) na sociálnej sieti.

V SAE žije podľa odhadov približne 2000 slovenských krajanov, práve v emiráte Dubaj je ich komunita najpočetnejšia. "Je tu vôľa zriadiť vzdelávacie centrum, pretože sa odhaduje, že v SAE môže byť niekoľko stoviek detí, ktoré by sa mohli učiť slovenský jazyk," potvrdil predseda ÚSŽZ Milan Ján Pilip, ktorý sa s krajanmi stretol počas svoje pracovnej cesty v SAE.

"Slovensko vie pomôcť finančne - dotáciami z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, materiálne - učebnicami z ministerstva školstva a aj odborne prostredníctvom úradu i Asociácie slovenských vzdelávacích centier (ISEIA)," deklaroval o zámere, ktorý má podľa neho i podporu miestnych autorít. Dodal, že úrad spolu s krajanmi zvažuje aj možnosti vzdelávacích táborov pre slovenské deti, prezenčne, ale aj online.