Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útočníci zastrelili policajtov dohliadajúcich na očkovanie proti obrne

Na archívnej snímke dieťa počas očkovania proti detskej obrne. Foto: TASR/AP

Militantné skupiny vyhlasujú, že očkovacie programy proti poliovírusu sú súčasťou plánu západných krajín na sterilizáciu moslimov.

Islamabad 16. augusta (TASR) - Neznámi páchatelia zastrelili dvoch príslušníkov pakistanskej polície, ktorí v obci Kót Azam strážili tím zdravotníkov očkujúcich proti detskej obrne. V utorok o tom informovala tamojšia polícia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Dvaja strelci spustili zblízka paľbu na príslušníkov polície. Zastrelili dvoch členov hliadky a utiekli na motorke," informoval miestny policajný predstaviteľ.

Pakistan a jeho susedný štát Afganistan sú jediné krajiny, kde je vírus detskej obrny endemický. Očkovacie tímy sú však v oboch krajinách už niekoľko rokov terčom útokov islamských militantov.

Militantné skupiny vyhlasujú, že očkovacie programy proti poliovírusu sú súčasťou plánu západných krajín na sterilizáciu moslimov. Ďalšie konšpiračné teórie uvádzajú, že vakcíny proti obrne obsahujú bravčový tuk, a preto sú pre moslimov zakázané.

Odpor islamistov proti vakcinácii narástol po tom, čo americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v roku 2011 spustila v meste Abbottábád falošnú očkovaciu kampaň s cieľom vypátrať vtedajšieho vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina.

Pakistan v apríli potvrdil prvý prípad nákazy poliovírusom za posledných 15 mesiacov. Odvtedy pribudlo ďalších 14 nakazených osôb, pričom všetky z nich pochádzajú z rovnakého ultrakonzervatívneho okresu, kde sú mnohí obyvatelia proti vakcinácii.