Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útočník z Konsbergu zabíjal ostrým predmetom, nie lukom

Kvety a sviečky položené na pamiatku obetí po útoku muža v nórskom meste Kongsberg 14. októbra 2021, pri ktorom zomrelo niekoľko ľudí. Foto: TASR / AP

Brathen sa na policajnom výsluchu priznal, že piatich ľudí zabil a troch ďalších zranil.

Oslo 18. októbra (TASR) - Päť obetí útoku v Nórsku zabil páchateľ "ostrým predmetom", a nie lukom, informovala v pondelok nórska polícia, ktorú citovala agentúra AFP.

"V jednom momente (útočník) odhodil alebo stratil svoj luk a šípy," povedal novinárom policajný inšpektor Per Thomas Omholt. Počas útoku 34-ročný Dán Espen Andersen Brathen zabil "na súkromných adresách aj vo verejných priestoroch päť ľudí ostrým predmetom," dodal.

Polícia predtým uviedla, že podozrivý bol ozbrojený lukom, šípmi a dvoma ďalšími zbraňami. Detaily však policajti vtedy odmietli zverejniť s tým, že ešte vypočúvajú svedkov.

"Všetko nasvedčuje tomu, že obete boli (útočníkom) vybraté náhodne," priblížil Omholt. Páchateľ podľa polície vystrelil šípy na viac než desať ľudí, pričom však touto zbraňou nikoho nezabil.

Brathen sa na policajnom výsluchu priznal, že piatich ľudí zabil a troch ďalších zranil.

Dánsky občan verejne vyhlásil, že konvertoval na islam, polícia však za najpravdepodobnejší motív útoku považuje duševné problémy páchateľa. Ten sa momentálne nachádza v zdravotníckom zariadení, kde čaká na psychiatrické vyšetrenie, ktoré má určiť, či je právne zodpovedný za svoj skutok.

Podľa Omholta sa počas vyšetrovania ukázalo, že podozrivý nebral svoju údajnú konverziu na islam vážne. "Chceme tým povedať, že nedodržiaval tradície, ktoré sú v tejto kultúre a náboženstve bežné," uviedol v sobotu.

Brathen útočil v stredu 13. októbra v meste Kongsberg, kde prežil väčšinu svojho života. Podľa nórskej tlačovej agentúry NTB bol už dva razy odsúdený - okrem iného i za to, že sa členom svojej rodiny vyhrážal zabitím či za lúpež a predaj omamných látok.