Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Útočník z Liege v noci pred útokom vraždil v meste On na juhu Belgicka

Belgická špeciálna jednotka na mieste streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky. Foto: TASR/AP

Útok v Liege si vyžiadal tri obete na životoch. Podľa vyšetrovateľov všetko nasvedčuje tomu, že šlo o teroristický útok.

Brusel 30. mája (TASR) - Páchateľ utorkového útoku v belgickom meste Liege spáchal vraždu aj v noci z pondelka na utorok. Informoval o tom v stredu belgický minister vnútra Jan Jambon, ktorý tak potvrdil informácie belgických médií.

K vražde došlo v meste On ležiacom na juhu krajiny. Podľa miestnych médií obeťou bol 30-ročný narkoman, ktorý bol usmrtený kladivom.

Zdroje blízke vyšetrovaniu uviedli, že po útoku v meste On bol Benjamin Herman, neskorší páchateľ útokov a rukojemníckej drámy v Liege, na úteku.

Belgické médiá spresnili, že Hermana polícia sledovala, pretože počas väzby v Lantine na východe Belgicka bol v kontakte s väzneným islamistom a zradikalizoval sa.

Útok v Liege si vyžiadal tri obete na životoch. Podľa vyšetrovateľov všetko nasvedčuje tomu, že šlo o teroristický útok.

Podľa belgickej prokuratúry Herman v Liege odzbrojil policajtky a ich zbrane použil proti nim i pri neskoršej streľbe. Následne zastrelil 22-ročného muža sediaceho v okoloidúcom vozidle, ktoré práve odchádzalo z parkoviska pri neďalekej strednej škole. Potom vošiel do školy, kde zadržiaval ženu ako rukojemníčku.

Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré Hermana zastrelili. Pri útočníkovej paľbe bolo zranených niekoľko policajtov.

Herman, narodený v roku 1982, má záznamy v registri trestov, vrátane krádeže, napadnutia a drogových trestných činov.

Belgickí vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či útočník z Liege konal sám



Vyšetrovanie utorkového útoku v belgickom meste Liege sa teraz sústreďuje na zisťovanie, či útočník konal sám. Informovala o tom hovorkyňa belgickej federálnej prokuratúry Wenke Roggenová.

Uviedla, že belgické úrady prípad vyšetrujú ako "teroristickú vraždu" a pokus o teroristickú vraždu.

Útok v Liege si vyžiadal tri obete na životoch - dve policajtky a jedného okoloidúceho. Útočníka neskôr zastrelili zásahové jednotky v blízkosti strednej školy, kde vzal jednu zo zamestnankýň za rukojemníčku.

Roggenová dodala, že z prvých zistení vyplýva, že útok by mohol "byť teroristickým atentátom" - aj vzhľadom "na spôsob jeho spáchania, na ktorý na internete pravidelne vyzýva Islamský štát".

Prokuratúra v tejto súvislosti spresnila, že páchateľ počas útoku niekoľkokrát zakričal Alláhu akbar (Boh je veľký) a v minulosti bol v kontakte so zradikalizovanými osobami. Informácie o týchto kontaktoch sú z rokov 2016 a 2017 a pochádzajú od federálnej polície v Liege a tajnej služby, ale odvtedy neboli potvrdené.

Federálna prokuratúra okrem toho potvrdila, že Benjamin Herman je podozrivý aj vraždy, ktorá bola spáchaná v noci z pondelka na utorok v meste On. Tento prípad sa zatiaľ vyšetruje osobitne.

Benjamin Herman mal od pondelka od 07.00 h SELČ povolenú vychádzku mimo väznice v meste Marche-en-Famenne, kam sa mal vrátiť v utorok o 19.30 h SELČ.