Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Útočník z Nórska bude vo väzbe v zdravotníckom zariadení, rozhodol súd

Polícia pracuje neďaleko miesta útoku v nórskom meste Kongsberg vo štvrtok 14. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Stanovení odborníci teraz preskúmajú duševný stav podozrivého a vyjadria sa k tomu, či môže byť voči nemu vyvodená trestná zodpovednosť.

Oslo 15. októbra (TASR) – Nórsky súd v piatok nariadil väzobné stíhanie muža, ktorý v stredu zabil päť ľudí pri útoku v meste Kongsberg. Páchateľ však bude zadržiavaný v zdravotníckom zariadení, pretože sa vynorili otázky o jeho duševnom zdraví, informovala agentúra AFP.

Prokurátorka ešte pred rozhodnutím súdu pre AFP uviedla, že „v prípade schválenia väzby bude útočník Espen Andersen Brthen zadržaný v zdravotníckom zariadení”. Prokuratúra žiadala, aby bol vzatý do väzby na štyri týždne.

Nórska polícia vo štvrtok vyhlásila, že stredajší útok v meste Kongsberg, kde 37-ročný muž prežil väčšinu svojho života, bol zrejme teroristickým činom. Vyšetrovatelia však zatiaľ nevylúčili ani možnosť, že páchateľ, ktorý bol vyzbrojený lukom a ďalšími zbraňami, trpel vážnymi duševnými problémami. Pred časom údajne konvertoval na islam a úradmi bol označený za zradikalizovaného.

Stanovení odborníci teraz preskúmajú duševný stav podozrivého a vyjadria sa k tomu, či môže byť voči nemu vyvodená trestná zodpovednosť.