Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Útočník z Nórska je v starostlivosti zdravotníkov

Na snímke z videa zverejnenom 14. októbra 2021 je útočník Espen Andersen Braathen, 37-ročný dánsky občan žijúci v Kongsbergu, ktorého policajti zatkli po stredajšom nočnom útoku v nórskom meste Kongsberg. Foto: TASR/AP

Útočník bol už dva razy odsúdený – okrem iného aj za to, že sa členom svojej rodiny vyhrážal zabitím či za lúpež a predaj omamných látok.

Oslo 15. októbra (TASR) – Muža s dánskym občianstvom, ktorý tento týždeň v Nórsku usmrtil piatich ľudí, zverili do starostlivosti zdravotníkov. Oznámila to v piatok prokuratúra. Ako píše agentúra AFP, objavili sa správy, že páchateľ možno trpí duševnými problémami.

„Vo štvrtok večer po zhodnotení jeho zdravotného stavu ho odovzdali zdravotníkom," povedala pre AFP prokurátorka Ann Iren Svaneová Mathiassenová. Vo štvrtok sa začalo i psychiatrické posudzovanie muža menom Espen Andersen Braathen, ktoré by malo trvať niekoľko mesiacov.

Medzičasom sa objavili pochybnosti, či môže byť právne zodpovedný za tento skutok vzhľadom na jeho psychický stav. Dvaja odborníci majú preto preskúmať jeho duševné rozpoloženie v čase spáchania útoku. Ak dospejú k záveru, že voči Braathenovi nemožno vyvodiť trestnú zodpovednosť, súd mu môže nariadiť povinnú liečbu v zdravotníckom zariadení, píše agentúra AP.

Vo štvrtok sa očakáva i rozhodnutie súdu, či podozrivého muža oficiálne vezmú väzby. Prokuratúra žiada, aby bol zadržaný na štyri týždne, pričom prvé dva by mal stráviť v izolácii. Ak sudca schváli návrh na vzatie do väzby, umiestnia ho pravdepodobne do zdravotníckeho zariadenia, a nie do väznice.

Polícia vo štvrtok vyhlásila, že stredajší útok v meste Kongsberg, kde 37-ročný muž prežil väčšinu svojho života, bol zrejme teroristickým činom. Vyšetrovatelia však zatiaľ nevylúčili ani možnosť, že páchateľ, ktorý bol vyzbrojený lukom a ďalšími zbraňami, trpel vážnymi duševnými problémami. Pred časom údajne konvertoval na islam a bol úradmi označený za zradikalizovaného. Podľa nórskej tlačovej agentúry NTB bol už dva razy odsúdený - okrem iného i za to, že sa členom svojej rodiny vyhrážal zabitím či za lúpež a predaj omamných látok.