Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Útočník z Paríža: Francúzsko poznalo riziká útokov na IS v Sýrii

Na archívnej umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam (v čiernom vpravo) sedí v špeciálnej súdnej sieni na súde v Paríži. Foto: TASR/AP

Abdeslam je jediným členom útočiacich kománd, ktorý zostal nažive.

Paríž 15. septembra (TASR) - Hlavný obžalovaný v prípade teroristických útokov v Paríži z novembra 2015 v stredu na procese vyhlásil, že Francúzsko "poznalo riziká" útočenia na džihádistické ciele v Sýrii. Podľa jeho slov neboli atentáty vo francúzskej metropole so 130 obeťami na životoch "ničím osobným", informovala agentúra APF.

"Zaútočili sme na Francúzsko, cielili na jeho obyvateľov, civilistov, ale nebolo tam nič osobné," vyhlásil Salah Abdeslam pred súdom počas druhého týždňa pojednávaní.

"Francois Hollande poznal riziká, ktoré podnikol pri útočení na Islamský štát v Sýrii," povedal v zmienke o rozhodnutí vtedajšieho francúzskeho prezidenta povoliť údery na túto teroristickú skupinu.

Abdeslam sa na procese po prvý raz vyjadril so súhlasom sudcov po tom, ako pojednávania viackrát narušil vyhláseniami bez udelenia slova. A tentoraz hovoril pokojne na rozdiel od predošlých emocionálnych "výbuchov", všíma si AFP s tým, že mnohí v súdnej sieni vrátane pozostalých a ľudí, ktorí parížske útoky prežili, prijali jeho slová s pobúrením.

Abdeslam je jediným členom útočiacich kománd, ktorý zostal nažive. V najväčšom procese v modernej histórii Francúzska je obžalovaných ďalších 19 ľudí, pričom šiestich súdia v neprítomnosti. Väčšine hrozí doživotný trest.

Proces by mal trvať do mája 2022 a počas 145 dní pojednávania za účasti asi 330 právnikov a 300 obetí bude vypovedať viac ako 1800 ľudí. Vypočúvanie Abdeslama a ďalších obžalovaných sa začne v novembri.

Na archívnej umeleckej skici hlavný obžalovaný Salah Abdeslam (vľavo) a predseda súdu Jean-Louis Peries v špeciálnej súdnej sieni na súde v Paríži.
Foto: TASR/AP


Vyšetrovanie útokov z 13. novembra 2015 v Paríži, ku ktorým sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, uzavreli v roku 2019. Atentáty podľa vyšetrovateľov spáchali tri deväťčlenné komandá. Jedno z nich zaútočilo počas koncertu v hudobnom klube Bataclan, kde zahynulo 90 ľudí. Členovia ďalšieho strieľali do ľudí na terasách barov a reštaurácií neďaleko tohto klubu a zabili 39 ľudí. Jeden človek prišiel o život pri útoku, ktorého terčom bol štadión Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis.

Polícia pri vyšetrovaní odhalila džihádistickú bunku, ktorej členovia operovali najmä na území Belgicka. Táto bunka spáchala v marci 2016 útoky na letisku a v metre v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí.