Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útočník zo stanice pri Mníchove bol údajne psychicky chorý a liečil sa

Kameraman filmuje pred reštauráciou neďaleko železničnej stanice v Grafingu pri Mníchove 10. mája 2016, kde muž zaútočil na dvoch ľudí po útoku nožom v regionálnom vlaku. Foto: TASR AP

Vyšetrovatelia potvrdili správy médií, že 27-ročný Nemec strávil tesne pred útokom na odporúčanie svojich starých rodičov jeden deň na klinike v Hesensku.




Berlín 11. mája (TASR) - Útočník s nožom, ktorý na železničnej stanici v mestečku Grafing pri Mníchove dobodal v utorok jedného muža na smrť a troch ďalších vážne zranil, sa krátko predtým liečil v nemocnici s psychickými problémami. Podľa agentúry DPA o tom dnes informoval bavorský krajinský kriminálny úrad.

Jeho vyšetrovatelia potvrdili správy médií, že 27-ročný Nemec strávil tesne pred útokom na odporúčanie svojich starých rodičov jeden deň na klinike v Hesensku. Starí rodičia sa totiž obávali o jeho duševné zdravie. Nemocnicu opustil v pondelok, iba deň pred vražedným útokom v Grafingu, 30 kilometrov od Mníchova.

Podľa bavorských médií sa starí rodičia bez úspechu pokúšali dosiahnuť izolovanie svojho vnuka.

Muž by mal dnes predstúpiť pred súd, kde sudca rozhodne, či zostane vo väzbe, alebo bude premiestnený do psychiatrickej liečebne.

Verejný prokurátor ho obžaloval z vraždy a troch pokusov o vraždu.

Hoci muž podľa svedkov počas útoku kričal "neverec, musíš zomrieť", vyšetrovateľom sa nepodarilo nájsť nijaké spojenie medzi ním a akoukoľvek islamistickou či extrémistickou skupinou.

Muž, ozbrojený kuchynským nožom, zaútočil v utorok ráno okolo 04.50 h na priestranstve pred železničnou stanicou, na nástupišti i v súprave pripravenej na odchod smerom do Mníchova na štyroch mužov.

Zranený 56-ročný muž zomrel po prevoze do nemocnice. Jeden z troch ďalších zranených - vo veku 43, 55 a 58 rokov - sa nachádza v kritickom stave.

Sudca ho poslal do psychiatrickej liečebne


Dvadsaťsedemročného Nemca, ktorý s kuchynským nožom dobodal v utorok na železničnej stanici v mestečku Grafing pri Mníchove štyroch ľudí, jedného z nich smrteľne, poslal dnes sudca do psychiatrickej liečebne. Oznámila to agentúra AP.

Znalec dospel podľa polície k záveru, že muž je duševne chorý a možno predpokladať, že bol aspoň čiastočne právne zodpovedný za svoje činy.

Sudca rozhodol o premiestnení páchateľa z väzby na psychiatriu dnes na neverejnom pojednávaní.