Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Útok dronmi spôsobil požiar v ropnom sklade a rozvodni v Rusku

Ilustračná snímka Foto: TASR - František Iván

Ukrajinské drony zaútočili v noci na pondelok a poškodili sklad ropy pri meste Staryj Oskol v Belgorodskej oblasti a rozvodňu v meste Jelec v Lipeckej oblasti na juhozápade Ruska.

Kyjev 13. mája (TASR) - Útok dronov, ktoré vypustila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), spôsobil vznik požiaru v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti. Pre agentúru Reuters to v pondelok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj, informuje TASR.

Ukrajinské drony zaútočili v noci na pondelok a poškodili sklad ropy pri meste Staryj Oskol v Belgorodskej oblasti a rozvodňu v meste Jelec v Lipeckej oblasti na juhozápade Ruska.

"Ruský priemysel, ktorý sa podieľa na vedení vojny proti Ukrajine, zostane legitímnym cieľom pre SBU. Opatrenia na podkopanie vojenského potenciálu nepriateľa budú pokračovať," uviedol zdroj z tajnej služby.

V aplikácii Telegram sa podľa neho viacero Rusov celú noc sťažovalo na sériu hlasných výbuchov neďaleko ropného skladu. Požiar v Lipeckej oblasti zase potvrdil aj jej gubernátor Igor Artamonov, ktorý sa nezmienil o detailoch ani priamo neobvinil Ukrajinu. K obetiam však podľa neho nedošlo.

Ruské aj ukrajinské sily v posledných týždňoch zintenzívnili útoky na svoju vzájomnú energetickú infraštruktúru a zariadenia. Bombardovanie na ukrajinskej strane ešte väčšmi zvýšilo tlak na jej poškodený energetický sektor.

Ruské ministerstvo obrany po útoku z noci na pondelok hlásilo zostrelenie 31 ukrajinských dronov nad viacerými oblasťami vrátane anektovaného Krymského polostrova. Dvanásť z nich zneškodnilo nad pohraničnou Belgorodockou oblasťou, kde v nedeľu pri ukrajinskom útoku zahynulo 15 ľudí. Osem bezpilotných lietadiel ruská obrana zničila nad Kurskou a štyri nad Lipeckou oblasťou.