Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Útok džihádistov na Mali si vyžiadal najmenej 30 civilných obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet obetí potvrdil jeden z volených predstaviteľov mesta Bandiagara s tým, že medzi mŕtvymi sú ženy aj deti.

Bamako 4. decembra (TASR) - Najmenej 30 civilistov zabili pravdepodobne džihádisti počas útoku na osobné vozidlo v nepokojmi zmietanom regióne Mopti v centrálnej časti afrického štátu Mali, uviedli v sobotu miestni predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Na pasažierov vystrelili spŕšku guliek a vozidlo bolo zapálené" počas útoku "teroristov" v blízkosti mesta Bandiagara ešte v piatok, potvrdili pre AFP nemenované miestne zdroje. Na miesto útoku vyslali úrady bezpečnostné jednotky.

Počet obetí potvrdil jeden z volených predstaviteľov mesta Bandiagara s tým, že medzi mŕtvymi sú ženy aj deti. K zodpovednosti za atentát sa doposiaľ neprihlásila žiadna z početných ozbrojených skupín aktívnych v tejto západoafrickej krajine.

Mali sa snaží potlačiť islamistické vzbúrenecké hnutie, ktoré prvýkrát vypuklo na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy si vyžiadalo tisíce životov v radoch armády i civilistov.

Napriek prítomnosti tisícov francúzskych vojakov i jednotiek Organizácie spojených národov (OSN) zachvátil konflikt strednú časť Mali a rozšíril sa aj do susedných štátov Burkina Faso a Niger.