Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útok na francúzskeho učiteľa podnietili aj lživé tvrdenia študentky

Ľudia držia fotografiu zosnulého učiteľa dejepisu a geografie Samuela Patyho, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vlani v októbri bol muž brutálne zavraždený islamistickým extrémistom.

Paríž 8. marca (TASR) - Školáčka, ktorá vyvolala nenávistnú kampaň proti francúzskemu učiteľovi Samuelovi Patymu po tom, čo študentom ukázal karikatúry proroka Mohameda, sa priznala, že klamala a šírila o ňom falošné tvrdenia, uviedla v pondelok jej právnička.

Učiteľ Paty pôsobil na strednej škole v meste Conflans-Sainte-Honorine ležiacom juhozápadne od Paríža. Vlani v októbri bol brutálne zavraždený islamistickým extrémistom. Motívom vraždy boli spomínané karikatúry zverejnené satirickým týždenníkom Charlie Hebdo. Paty tieto kresby priniesol na seminár, na ktorom so študentmi diskutoval o slobode slova a téme rúhania.

Dievčina tvrdila, že učiteľ požiadal študentov hlásiacich sa k islamu, aby z triedy odišli, keď ukazoval karikatúry. V skutočnosti však na tomto seminári ani nebola prítomná.

Otec dievčaťa na základe jej tvrdenia podal vo veci sťažnosť a následne sa na internete rozpútala proti učiteľovi nenávistná kampaň, ktorá vyvrcholila vraždou spáchanou 18-ročným čečenským utečencom Abdoullakhom Anzorovom.

Počas výsluchov však vyšlo najavo, že dievčina, ktorá učiteľa Patyho obvinila z islamofóbie, v danom čase v triede ani nebola.

"Klamala, pretože sa cítila uväznená v špirále, spolužiaci ju totiž požiadali, aby hovorila v ich mene," uviedol v pondelok pre agentúru AFP jej právnik Mbeko Tabula.

Tabula v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 trval na tom, že jeho klientka si svoje konanie vyčíta, ale v žiadnom prípade nie je zodpovedná za útok, ktorého cieľom bol Paty. Pripomenul tiež, že jeho mandantka mala v tom čase 13 rokov a "stále je len tínedžerka".

Táto študentka, ktorej už pre disciplinárne problémy hrozilo vylúčenie, bola medzičasom obvinená z ohovárania. Jej otec a ďalší muž, islamistický kazateľ a militant, boli obvinení z "spolupáchateľstva na vražde". V tejto kauze je obvinených celkovo 14 osôb.

Denník Le Parisien v pondelok napísal, že posledným človekom, ktorého Anzorov kontaktoval, bol podľa vyšetrovateľov Farúk Šámí. Le Parisien ho označil za "pseudonovinára, ktorý pracuje s džihádistickou skupinou v Sýrii". Po tom, ako svojej obeti dlhým nožom takmer oddelil hlavu od tela, Šamímu oznámil: "Podrezal som profáka". Okrem neho bol Anzorov údajne v kontakte aj s nejakým "ostreľovačom". Zasahujúca polícia útočníka neskôr zastrelila.