Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Útok na mešitu v Afganistane bude vyšetrovať špeciálny tím

Afgánsky prezident Ašraf Ghaní, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mnoho Afgancov vrátane politikov a vládnych činiteľov zdieľalo Niazího fotografie na sociálnych sieťach, kde vyjadrovali svoju sústrasť a odsudzovali útočníkov.

Kábul 3. júna (TASR) - Afganský prezident Ašraf Ghaní ohlásil vytvorenie elitného vyšetrovacieho tímu v súvislosti so zabitím obľúbeného imáma, ktorý zahynul pri utorňajšom bombovom útoku na mešitu v metropole Kábul. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Ghaní vzdal hold zosnulému imámovi Muhammadovi Ajázovi Niazímu počas návštevy nemocnice, kde duchovný zomrel niekoľko hodín po tom, čo pri útoku na mešitu utrpel zranenia. Prezident útok označil za zločin proti ľudskosti.

Niazí bol jedným z dvoch ľudí, ktorí v utorok zahynuli pri bombovom útoku na kábulskú mešitu, ktorá sa nachádza v prísne stráženej diplomatickej štvrti. Dvaja ďalší veriaci utrpeli zranenia.

Mnoho Afgancov vrátane politikov a vládnych činiteľov zdieľalo Niazího fotografie na sociálnych sieťach, kde vyjadrovali svoju sústrasť a odsudzovali útočníkov.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, avšak v Kábule je v posledných týždňoch aktívna extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá už v minulosti útočila na mešity v Afganistane. Militantné hnutie Taliban svoju účasť na atentáte poprelo a skutok odsúdilo.

Útoky na veriacich v Afganistane sú v poslednom čase na vzostupe. V máji zahynulo jedenásť ľudí pri dvoch útokoch ozbrojencov na mešity v provinciách Parván a Chóst.