Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Útok na Odesu si vyžiadal päť zranených a poškodenie budovy galérie

Na archívnej snímke záchranári pracujú na mieste útoku v Odeskej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

V dôsledku útoku boli podľa gubernátora Odeskej oblasti poškodené steny objektu a vybité aj niektoré okná.

Odesa 6. novembra (TASR) - Na ukrajinské mesto Odesa v nedeľu večer zaútočila ruská raketa. Po incidente hlásia päť zranených osôb a poškodenie miestnej významnej galérie umenia. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Odeské Národné múzeum výtvarného umenia 6. novembra oslávi 124 rokov," uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper s tým, že Rusi tejto pamiatke "zablahoželali raketou, ktorá dopadla neďaleko".

V dôsledku útoku boli podľa neho poškodené steny objektu a vybité aj niektoré okná. Na videu zverejnenom mestskou radou bolo možné vidieť zničený strop i rozbité sklá po zemi.

"Situácia je pod kontrolou, ale musíme všetko dôkladne preskúmať, aby sme si boli istí, že je všetko v poriadku," uviedol starosta Odesy Hennadij Truchanov.

Po útoku zostala na ulici neďaleko múzea niekoľkometrová diera. Podľa mestských úradov sa tam zranila jedna osoba. Kiper tvrdil, že všetci piati, ktorí v meste utrpeli zranenia, sú hospitalizovaní.

Ako pripomína Reuters, galéria sídli v jednom z najstarších palácov v Odese a pred vojnou, ktorú od 24. februára 2022 vedie Moskva proti Ukrajine, sa v nej nachádzalo vyše 10.000 umeleckých diel vrátane obrazov najznámejších ruských a ukrajinských umelcov z konca 19. a začiatku 20. storočia.