Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko po útoku na vojakov v Nice polícia zadržiava podozrivých

Vojenská stráž v Nice, 3. februára 2015 Foto: TASR/AP

Hollande okrem toho na vládu apeloval, aby zrýchlila prípravu tretieho zákona o boji s terorizmom.

Paríž 4. februára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande požiadal dnes vládu, aby v rámci plánu boja s protiteroristickými hrozbami - známeho ako Vigipirate - ponechala v platnosti vysoký stupeň ohrozenia krajiny teroristickými útokmi. Informoval o tom dnes v Paríži hovorca vlády Stéphane Le Foll, podľa ktorého Hollandova žiadosť súvisela s utorkovým útokom na vojenskú hliadku v Nice.

Hollande okrem toho na vládu apeloval, aby zrýchlila prípravu tretieho zákona o boji s terorizmom, ktorý sa týka tajných služieb, a vyvinula iniciatívu v rámci výmeny údajov o cestujúcich v leteckej doprave medzi jednotlivými štátmi EÚ.

Na francúzskych vojakov patrolujúcich v centre Nice pred miestnym sídlom židovskej komunity a neďaleko rozhlasovej stanice Radio Shalom zaútočil muž afrického pôvodu, ktorý mal pri sebe doklady na meno Moussa Coulibaly.

Podľa dnešnej francúzskej tlače medzi Moussom Coulibalym a páchateľom nedávneho útoku na supermarket s kóšer potravinami v Paríži, Amédym Coulibalym, nie je zrejme žiadna spojitosť.

Rozhlasová stanica France Inter dnes informovala, že polícia po útoku zadržala aj ďalšieho muža - pôvodom z afrického Čadu, ale s kanadským občianstvom. Tento muž krátko pred útokom v Nice cestoval s Coulibalym v električke, kde ho kontrolovala polícia. Tá teraz prešetruje spojitosť medzi oboma mužmi, ktorí môžu byť až do soboty popoludnia v predbežnej policajnej väzbe.

Moussa Coulibaly bol už šesťkrát súdne trestaný, okrem iného za krádež a obchodovanie s drogami. Žil prevažne v Mulhouse.

Francúzsky týždenník L'Observatoire dnes informoval, že polícia v utorok večer urobila prehliadku v Coulibalyho byte vo štvrti Val Fourré v meste Mantes-la-Jolie v departemente Yvelines v oblasti Ile-de-France. Vypočuli aj jeho matku a jednu zo sestier. Prehliadka sa uskutočnila aj v izbe v hoteli v Nice, kde bol Coulibaly ubytovaný.

Moussa Coulibaly bol políciou naposledy vypočúvaný v polovici decembra minulého roku kvôli "agresívnemu hlásaniu islamu" v posilňovni v Mantes-la-Jolie. Podľa vyšetrovateľov bol Coulibaly veľmi agresívny k ženám a k jednému mužovi, s ktorým sa pustil do hádky, lebo sa sprchoval úplne nahý.

Coulibaly na seba opäť upútal pozornosť polície, tentoraz pohraničnej, keď chcel 28. januára cestovať z korzického Ajaccia do Istanbulu len s jednosmernou letenkou, pričom na zamestnankyňu cestovej kancelárie naliehal, aby mu vystavila cestovný doklad s možnosťou medzipristátia v Nice a Ríme. Turecké úrady ho 29. januára zadržali na letisku v Istanbule a vrátili do Ríma.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že Francúzsko žiadalo Coulibalyho vydanie z dôvodu jeho radikalizácie a častých presunov do Turecka. Po návrate do Francúzska ho vypočúvala tajná služba, ktorá nezaznamenala náznaky, že by pripravoval trestný čin, a prepustila ho na slobodu. Napriek tomu naďalej sledovali, čo robí v Nice, kde nemá žiadne zázemie ani kontakty.

Tajné služby teraz prešetrujú, či Coulibaly nie je v spojení s Omarom Diabym, ktorý je v Nice najznámejším verbovačom pre džihádistické jednotky v Sýrii.