Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Útočník s nožom zabíjal na škole vo Francúzsku, obeťou je učiteľ

Forenzní expaerti pracujú preed budovou strednej školy v severofrancúzskom meste Arras 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa AFP sa obeťou útoku stal učiteľ francúzskeho jazyka. Medzi zranenými je učiteľ telesnej výchovy, ako aj maloletý žiak.

Paríž 13. októbra (TASR) - Pri útoku nožom na strednej škole v severofrancúzskom meste Arras v piatok zahynul učiteľ a ďalší dvaja ľudia vrátane maloletého žiaka sú vážne zranení. Podľa ministra vnútra Geralda Darmanina sa páchateľa podarilo zadržať, píše TASR na základe správy agentúry AFP, AP a Reuters.

Nemenovaný policajný zdroj agentúre AFP uviedol, že útočník počas incidentu kričal: "Alláhu akbar!" (Boh je najväčší). Podľa francúzskych médií ide o približne 20-ročného mladého muža, ktorý mohol byť bývalým žiakom školy.

Podľa AFP sa obeťou útoku stal učiteľ francúzskeho jazyka. Medzi zranenými je učiteľ telesnej výchovy, ako aj maloletý žiak.

Miestna polícia informuje, že útočník je čečenského pôvodu a v štátnom bezpečnostnom registri už bol vedený ako potenciálna bezpečnostná hrozba. V súvislosti s útokom zadržali aj páchateľovho brata. Francúzska protiteroristická prokuratúra oznámila, že útok začala vyšetrovať ako teroristický čin.

Elyzejský palác medzičasom informoval, že miesto nešťastia navštívi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Polícia oblasť zaistila a situácia v súčasnosti podľa nej nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre verejnosť.

K útoku došlo v čase, keď Francúzsko zakázalo propalestínske demonštrácie po víkendovom krvavom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. Takéto protesty totiž podľa Paríža ohrozujú verejný poriadok.

Výberová chronológia útokov nožom vo Francúzsku od roku 2020


2020

3. januára
- Muža, ktorý pobodal niekoľko ľudí pri Paríži, bezpečnostné zložky zastrelili. K incidentu došlo v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža.

4. apríla - Dve obete na životoch a najmenej šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre a na ulici v meste Romans-sur-Isere na juhovýchode Francúzska. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom.

15. apríla - Francúzski policajti zastrelili na jednom z parížskych predmestí muža afganského pôvodu, ktorý ich ohrozoval nožom. Policajti spozorovali muža ozbrojeného dlhým nožom, najprv sa im vyhrážal a potom sa na nich vrhol.

25. septembra - Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo vo francúzskej metropole Paríž.

16. októbra - Pri útoku neďaleko Paríža odrezali priamo na ulici hlavu stredoškolskému učiteľovi dejepisu Samuelovi Patymu, ktorý pred časom vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda. Útočníka, 18-ročného mladíka čečenského pôvodu Abdoullakha Anzorova, polícia zabila.

29. októbra - Traja ľudia zomreli a viacerí utrpeli zranenia po útoku nožom vo francúzskom meste Nice. Podozrivým zo spáchania vražedného útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice bol 21-ročný Tunisan, ktorého polícia po útoku postrelila a zadržala.



2021

23. apríla
- Francúzska policajtka zahynula po tom, ako na ňu zaútočil nožom muž z Tuniska, ktorého polícia následne zastrelila. Muž počas útoku zakričal "Allahu Akbar" (v arabčine "Boh je najväčší").

28. mája - Francúzska policajtka utrpela zranenia, keď na ňu neďaleko mesta Nantes zaútočil muž ozbrojený nožom. Muž, ktorý postrelil aj troch policajtov, trpel schizofréniou, pre islamský radikalizmu sa nachádzal na policajnom zozname.

8. novembra - Príslušníci polície v juhofrancúzskom meste Cannes "neutralizovali" muža, ktorý nožom zaútočil na ich kolegu sediaceho v služobnom aute. Podľa rozhlasovej stanice France Bleu útočník konal "v mene proroka" Mohameda.



2022

2. marca
- Muž ozbrojený nožom zranil vo francúzskom meste Le Mans štyroch vysokoškolských študentov. K útoku došlo na fakulte literatúry miestnej univerzity. Polícia útočníka zatkala.

12. marca - Muž ozbrojený nožom zranil v meste Marseille na juhu Francúzska troch policajtov. Polícia ho zastrelila po opakovanom ignorovaní varovných výstrelov.

10. augusta - Francúzska polícia zastrelila na parížskom Letisku Charla de Gaulla nebezpečného muža s nožom.



2023

11. januára
- Niekoľko ľudí utrpelo na železničnej stanici Gare du Nord v Paríži zranenia pri vyčíňaní útočníka s nožom. Policajti muža postrelili a následne na stanici aj zadržali.

8. júna - Šesť detí a jedného dospelého zranil nožom útočník v parku v meste Annecy na východe Francúzska. Útočníkom bol sýrsky žiadateľ o azyl.