Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Útok Palestínčana v Predjordánsku si vyžiadal jednu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že "terorista strieľal ostrými nábojmi" neďaleko kontrolného stanovišťa v Hebrone, kde žije aj komunita radikálne naladených židovských osadníkov.

Jeruzalem 29. októbra (TASR) - Palestínsky útočník v sobotu v meste Hebron na západnom brehu Jordánu smrteľne postrelil jedného Izraelčana. Zranenia pri útoku utrpeli traja Izraelčania a ďalší Palestínčan. Izraelská armáda uviedla, že útočníka zneškodnil príslušník izraelských bezpečnostných zložiek. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelská armáda uviedla, že "terorista strieľal ostrými nábojmi" neďaleko kontrolného stanovišťa v Hebrone, kde žije aj komunita radikálne naladených židovských osadníkov.

Hovorca armády pre agentúru AFP uviedol, že po likvidácii útočníka izraelskí vojaci v oblasti pátrajú po ďalších podozrivých.

K streľbe v Hebrone došlo len niekoľko dní pred tým, ako sa v Izraeli uskutočnia piate parlamentné voľby za menej ako štyri roky, a v čase, keď sa na Západnom brehu - palestínskom území okupovanom Izraelom od roku 1967 - stupňujú násilnosti.

AFP v súvislosti s útokom citovala poslanca radikálnej pravicovej strany Židovská sila (Ocma Jehudit) Itamara Bena-Gvira, ktorý v statuse na platforme Twitter uviedol, že terčom útoku bol jeho dom v Hebrone. Izraelské bezpečnostné sily však toto jeho tvrdenie nepotvrdili.

Pokiaľ ide o voľby, Ben-Gvirova nábožensko-sionistická aliancia v nich chce dosiahnuť veľké zisky.

Predjordánsko od marca zažíva vlnu násilností - ide o razie izraelských bezpečnostných zložiek proti palestínskym radikálom, ktoré sú reakciou na palestínske útoky na Izraelčanov.

Izraelské operácie sa sústreďujú najmä na sever Predjordánska, v oblasti Hebronu ich bolo podstatne menej.

Aj Hebronom však v minulosti počas izraelsko-palestínskeho konfliktu otriasli vlny násilia - okrem iného aj pre to, že sa tu nachádza miesto posvätné pre židov i moslimov.

Premiér Jair Lapid v sobotu vo svojej reakcii na útok v Hebrone v tvíte napísal: "Terorizmus nás neporazí".

Lapid v súčasnosti zastáva funkciu dočasného premiéra, pričom dúfa, že v utorkových voľbách získa mandát ako nezávislý.

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý má medzi židovskými osadníkmi na Západnom brehu veľa sympatizantov a vo voľbách tam zvyčajne dosahuje dobré výsledky, sa chce po 18 mesiacoch v opozícii vrátiť k moci, pripomenula AFP.

V súčasnosti žije na Západnom brehu približne 475.000 židovských osadníkov, a to v komunitách, ktoré väčšina medzinárodného spoločenstva považuje za nelegálne. Spolu s nimi na tomto území žije približne 2,9 miliónov Palestínčanov.