Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Útok v Burkine Faso si vyžiadal osem mŕtvych z radov bezpečnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ozbrojenci zaútočili na spoločné jednotky polície a Dobrovoľníkov na obranu národa (VDP) v obci Tanwalbougou v provincii Gourma.

Ouagadougou 6. apríla (TASR) - Traja policajti a piati členovia protidžihádistickej domobrany zahynuli v pondelok na východe afrického štátu Burkina Faso pri útoku ozbrojencov, informovali v utorok bezpečnostné zdroje a miestni obyvatelia.

Podľa agentúry AFP zdroje uviedli, že ozbrojenci zaútočili na spoločné jednotky polície a Dobrovoľníkov na obranu národa (VDP) v obci Tanwalbougou v provincii Gourma. O identite útočníkov sa nezmienili.

Dobrovoľníci na obranu národa (VDP) boli sformovaní v novembri 2019. Túto domobranu tvoria civilní dobrovoľníci, ktorí pomáhajú armáde v boji proti rôznym džihádistickým skupinám pôsobiacim v krajine. Členovia VDP dostávajú 14-dňový výcvik a potom ich nasadzujú na hliadky a pátracie misie. Sú vybavení ľahkými zbraňami.

Burkina Faso bojuje s násilím džihádistov od roku 2015, keď do jej severných oblastí začali z Mali a Nigeru prenikať bojovníci napojení na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Pri útokoch džihádistov zahynulo odvtedy vyše 1200 ľudí a viac ako milión utieklo zo svojich domovov.