Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ÚTOK V KATOLÍCKOM KOSTOLE: Počet obetí stúpol na 100

Kostol svätého Františka v meste Owo v Nigérii po útoku, 5. júna 2022. Foto: TASR/AP

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari vo svojej reakcii vyslovil sústrasť rodinám obetí a nariadil záchranným zložkám, aby poskytli všemožnú pomoc zraneným.

Lagos 6. júna (TASR) - Počet obetí po brutálnom útoku na katolícky kostol v meste Owo v Nigérii z nedele stúpol na 100, medzi mŕtvymi je veľa detí a tehotných žien. V pondelok to oznámil politik Oluwole Ogunmolasuyi zo štátu Ondo na juhu krajiny, kde sa mesto nachádza. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Desiatky ľudí boli pri útoku zranené a previezli ich do nemocníc v Owo. Tamojší lekári prostredníctvom sociálnych sietí vyzvali verejnosť na darovanie krvi.

Ťažko ozbrojení páchatelia vtrhli do Kostola svätého Františka počas omše, ktorou veriaci slávili slávnosť Zoslania Ducha svätého (Turíce), a začali bez rozmyslu strieľať do modliacich sa ľudí a odpálili výbušné zariadenia.

Úrady najprv v nedeľu uviedli, že zabitých bolo okolo 50 ľudí.

Guvernér štátu Ondo, Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu, navštívil miesto útoku a zranené osoby v nemocnici a nedeľný incident označil za "veľký masaker", ktorý by sa už nemal opakovať.

Vláda spustila vyšetrovanie prípadu.

V posledných rokoch podnikajú džihádisti a zločinecké skupiny početné útoky na kostoly na prevažne moslimskom severe Nigérie – tieto gangy uskutočňujú útoky a únosy s cieľom získať výkupné. Prevažne kresťanský juh bol zatiaľ útokov ušetrený. Náboženské konflikty, najmä medzi moslimami a kresťanmi, vypukajú v Nigérii znova a znova.

Pápež František v reakcii na útok vyjadril solidaritu s obeťami a uistil, že sa modlí za všetkých, ktorých sa tragédia týka.

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari vo svojej reakcii vyslovil sústrasť rodinám obetí a nariadil záchranným zložkám, aby poskytli všemožnú pomoc zraneným. Avizoval tiež: "Nech sa deje čokoľvek, táto krajina sa nikdy nepoddá zlu a zlým ľuďom a temnota nikdy nepremôže svetlo. Nigéria napokon zvíťazí."