Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Útoky islamistov na východe KDR si vyžiadali najmenej 40 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za útoky sú podľa nej zodpovední členovia islamistického hnutia Spojené demokratické sily (ADF) a militantného hnutia MTM. Členovia MTM sú prepojení na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

Beni 27. mája (TASR) - Najmenej 40 ľudí zahynulo v utorok pri troch útokoch islamistov v provincii Ituri na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR). Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na miestnu ľudskoprávnu organizáciu CEPADHO.

Za útoky sú podľa nej zodpovední členovia islamistického hnutia Spojené demokratické sily (ADF) a militantného hnutia MTM. Členovia MTM sú prepojení na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS). Útočníci použili mačety a rabovali.

Organizácia CEPADHO uviedla, že najmenej 627 civilistov zahynulo pri útokoch ADF od konca októbra 2019, z toho 515 v oblasti mesta Beni. K väčšine útokov došlo v reakcii na rozsiahlu ofenzívu konžskej armády v regióne.

Približne 160 skupín s viac ako 20.000 bojovníkmi je aktívnych na východe KDR. Mnohé z nich sa snažia ovládnuť prírodné zdroje.