Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Útoky v Stredoafrickej republike si vyžiadali desiatky obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Stredoafrická republika, druhá najmenej rozvinutá krajina sveta podľa rebríčka OSN, sa po prevrate v roku 2013 ocitla v krvavej občianskej vojne.

Bangui 30. novembra (TASR) - Najmenej 30 mŕtvych z radov civilistov a životy dvoch vojakov si vyžiadali útoky povstalcov na severozápade Stredoafrickej republiky počas uplynulého víkendu, informovali v utorok miestni predstavitelia.

Podľa agentúry AFP šéf príslušnej subprefektúry Esaie Gbanin uviedol, že povstalci v nedeľu podnikli simultánne útoky v dedinách Kaita a Bayengou pri hraniciach s Kamerunom, približne 500 kilometrov severne od hlavného mesta krajiny Bangui.

Stredoafrická republika, druhá najmenej rozvinutá krajina sveta podľa rebríčka OSN, sa po prevrate v roku 2013 ocitla v krvavej občianskej vojne. Konflikt sa za posledné tri roky upokojil, hoci veľké časti územia zostávajú mimo kontroly centrálnej vlády.

Gbanin obvinil z nedeľných útokov povstalcov zo skupiny 3R (Return, Reclamation, Rehabilitation), ktorú tvoria najmä etnickí Fulbovia. Ide o jedno z najsilnejších ozbrojených zoskupení v krajine. Koncom decembra 2020 sa pripojilo k povstaleckej koalícii, ktorá sa snažila zvrhnúť prezidenta Faustina Archangea Touaderu a zabrániť jeho znovuzvoleniu. Touadera však zvíťazil a vládne sily odvtedy znovu dobyli rozsiahle územia. Povstalci dovtedy ovládali až dve tretiny krajiny. Prezidentovi v tomto ťažení pomohli rwandskí vojaci a stovky ruských žoldnierov.

Európska komisia v utorok uviedla, že prítomnosť ruských žoldnierov z Wagnerovej skupiny by mohla viesť k zastaveniu vojenskej výcvikovej misie EÚ v Stredoafrickej republike.