Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útoky vo viacerých častiach Afganistanu si vyžiadali najmenej 27 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útokom došlo napriek pokračujúcim mierovým rozhovorom medzi vládou a militantným hnutím Taliban.

Kábul 19. januára (TASR) - Pri sérii útokov v piatich afganských provinciách prišlo o život najmenej 27 príslušníkov tamojších bezpečnostných zložiek. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

K útokom došlo napriek pokračujúcim mierovým rozhovorom medzi vládou a militantným hnutím Taliban.

V severovýchodnej časti provincie Kundúz zabili ozbrojenci z Talibanu najmenej 20 príslušníkov bezpečnostných síl a ďalších siedmich zranili, keď v noci zaútočili na ubytovne vojakov.

V provincii Badachšán talibovia zabili najmenej štyroch policajtov. Ďalších šiestich po útoku uniesli.

V severoafganskej provincii Baghlán zahynul pri ďalšom útoku Talibanu jeden policajt a dvaja utrpeli zranenia. Ďalších troch policajtov zabili pri streleckých a bombových útokoch v provinciách Helmand na juhu a Faráh na západe krajiny.

Rozhovory medzi afganskou vládou a Talibanom sa začali v septembri 2020 s cieľom dohodnúť sa na prímerí, čo má vytvoriť podmienky na zostavenie demokratickej vlády po tom, keď z krajiny odídu vojaci zahraničných síl. Rokovania sa obnovili začiatkom januára tohto roku.

Mierovým rokovaniam predchádzala dohoda, ktorú Taliban a USA podpísali 29. februára 2020 v katarskej Dauhe. Dohoda počíta s tým, že Washington výmenou za bezpečnostné záruky do mája roka 2021 stiahne z Afganistanu všetkých svojich vojakov. Americký Pentagón minulý piatok potvrdil, že v Afganistane a Iraku momentálne pôsobí už len po 2500 amerických vojakov, čo je v súlade so záväzkom dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa ukončiť "nekonečné vojny" v týchto krajinách.