Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Uväznený aktivista Abdal Fattáh získal britské občianstvo

archívnej snímke z 22. septembra 2014 egyptský aktivista a bloger Aláa Abdal Fattáh počas konferencie na Americkej univerzite v Káhire. Foto: TASR/AP

Abdal Fattáh bol kľúčovou postavou počas protivládnych protestov v Egypte v roku 2011, ktoré viedli k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

Káhira 11. apríla (TASR) - Egyptský aktivista Aláa Abdal Fattáh, ktorý si odpykáva päťročný trest za šírenie falošných správ, získal britské občianstvo. V pondelok to oznámila jeho rodina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Abdal Fattáh bol kľúčovou postavou počas protivládnych protestov v Egypte v roku 2011, ktoré viedli k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Aktivista i jeho dve sestry získali britské občianstvo prostredníctvom ich matky, ktorá sa narodila v roku 1965 v Londýne.

Abdal Fattáh ako britský občan žiada o povolenie komunikovať s právnikmi svojej rodiny v Spojenom kráľovstve, aby mohli podniknúť všetky dostupné právne kroky v spojitosti s porušovaním jeho práv a "zločinom proti ľudskosti", ktorých bol počas pobytu vo väzení svedkom, píše AFP s odvolaním sa na vyjadrenie jeho sestier. Rodina britské úrady žiada aj o konzulárny prístup k uväznenému aktivistovi.

Tento aktivista a blogger začal 2. apríla protestnú hladovku, aby vyjadril nespokojnosť s podmienkami vo väzení. "Dva a pol roka ho držia v cele bez prístupu slnečného svetla, bez kníh, bez cvičenia," uviedli jeho sestry vo vyhlásení. Návštevy rodinných príslušníkov sú obmedzené na jednu osobu na 20 minút mesačne cez sklenenú stenu.

Abdala Fattáha vlani v decembri odsúdili na päťročný trest odňatia slobody po tom, ako ho spolu s dvoma ďalšími osobami usvedčili z "vysielania falošných správ". Vo väzbe je od septembra 2019.

Abdal Fattáh bol predtým viackrát zadržaný za účasť na protivládnych zhromaždeniach a v roku 2013 bol odsúdený na päť rokov väzenia za účasť na pokojnom proteste v roku 2013. Prepustili ho v marci 2019. Opätovne ho však zadržali v septembri tohto roka.