Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

„Uvedomil som si, že žijem,“ opísal Ukrajinec pochovaný zaživa

Na archívnej snímke z 3. apríla 2022 obyvatelia stoja pred masovým hrobom počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v ukrajinskom meste Buča. Foto: TASR/AP

Opis ukrajinského vojaka tvorí základ jedného z tisícov prípadov, ktoré ukrajinskí prokurátori zbierajú proti ruským ozbrojeným silám.

Kyjev 16. mája (TASR) - Jedno z údajných zverstiev páchaných ruskými vojakmi vo vojne na Ukrajine proti tamojším civilistom opísala najnovšie jedna z jej obetí, ktorej príbeh v pondelok priniesol aj portál britskej stanice Sky News.

Ukrajinského civilistu Mykolu Rusi údajne aj s jeho dvoma bratmi donútili kľaknúť si na okraj čerstvo vykopanej jamy vedľa pšeničného poľa na severe Ukrajiny. Predtým im zaviazali oči a spútali ich.

Podľa opisu zverejneného denníkom Wall Street Journal (WSJ) následne zabil prvý náboj najmladšieho brata Jevhena, druhý usmrtil najstaršieho Dymytra. Náboj určený Mykolovi mu trafil miesto tesne vedľa pravého ucha a vyšiel von pravou stranou jeho úst, píše sa v správe WSJ.

Ruskí vojaci sotili Mykolu do hrobu na Jevhena, potom zacítil váhu Dymytrovho tela, ktoré na neho dopadlo. Neskôr si uvedomil, že niekto na nich lopatou hádže zem.

"Uvedomil som si, že žijem," povedal 33-ročný Mykola.

Projektil mu zasiahol hornú čeľusť zvnútra líca bez toho, aby mu spôsobil veľké zranenie, ale podľa opisu musel ešte Mykola po prežitej poprave zvládnuť mučivú cestu domov - celý čas sa musel vyhýbať ruským silám.

Jeho opis tvorí základ jedného z tisícov prípadov, ktoré ukrajinskí prokurátori zbierajú proti ruským ozbrojeným silám - obviňujú ich z páchania vojnových zločinov vrátane svojvoľných popráv, mučenia a znásilňovania.