Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Mirzijojev zvíťazil vo voľbách s 80 percentami hlasov

Voliči stoja vo volebnej miestnosti v Taškente počas prezidentských volieb v Uzbekistane v nedeľu 24. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie voľby v Uzbekistane monitorovalo viac než 1000 zahraničných pozorovateľov.

Taškent 25. októbra (TASR) – Prezidentské voľby v stredoázijskom Uzbekistane vyhral úradujúci prezident Šavkat Mirzijojev so ziskom 80,1 percenta hlasov. Vyplýva to z predbežných výsledkov nedeľňajšieho hlasovania, ktoré v pondelok zverejnila uzbecká ústredná volebná komisia, informovala agentúra AFP.

Mirzijojev, ktorý je pri moci od roku 2016, si tak zabezpečil druhý päťročný prezidentský mandát na čele tejto najľudnatejšej z bývalých stredoázijských sovietskych republík, udržiavajúcej úzke vzťahy s Ruskom a Čínou.

Pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) však vo svojom hodnotení uviedli, že nedeľňajšie voľby v Uzbekistane nemožno považovať za skutočnú súťaž politických síl, pričom poukázali na vylúčenie opozičných strán.

„Počas volebného dňa boli zaznamenané výrazné procedurálne neregulárnosti. Volebná legislatíva má stále mnoho nedostatkov a nespĺňa medzinárodné štandardy pre demokratické voľby," uvádza sa vo vyhlásení pozorovateľskej misie OBSE.

Šavkatovi Mirzijojevovi však ešte pred zverejnením predbežných výsledkov telefonicky zablahoželal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý jeho volebné víťazstvo označil za „presvedčivé". Obaja predstavitelia zároveň vyjadrili odhodlanie pokračovať v rozvíjaní strategického partnerstva medzi Ruskom a Uzbekistanom.

Okrem Mirzijojeva, ktorý po smrti svojho predchodcu Islama Karimova v roku 2016 otvoril izolovaný Uzbekistan svetu, mali voliči na výber z ďalších štyroch kandidátov vrátane jednej ženy. Ako málo známi politici zo strán lojálnych voči vláde však nemali šancu na úspech a víťazstvo úradujúcej hlavy štátu sa všeobecne očakávalo.

Šavkat Mirzijojev si získal uznanie vo svete za svoj boj proti systému nútených prác, prepustenie politických väzňov a zavedenie obmedzenej slobody médií. Ľudskoprávne organizácie však kritizujú rastúci tlak na nezávislé médiá a blogerov v Uzbekistane.

Nedeľňajšie voľby v Uzbekistane monitorovalo viac než 1000 zahraničných pozorovateľov. Vedúci pozorovateľskej misie Spoločenstva nezávislých štátov združujúceho bývalé sovietske republiky označil voľby za slobodné a spravodlivé.