Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Uzbekistan spustil očkovanie proti koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dosiaľ tam od odštartovania distribúcie vakcín začiatkom marca totiž plne zaočkovali proti koronavírusu iba 47 000 osôb.

Taškent 1. apríla (TASR) - Uzbekistan začal vo štvrtok očkovať svojich obyvateľov proti koronavírusu, pričom im ponúkol voľbu medzi britsko-švédskou vakcínou AstraZeneca a vakcínou vyvinutou čínskou spoločnosťou Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical, ktorú táto stredoázijská krajina plánuje čoskoro i vyrábať.

Postsovietske štáty Strednej Ázie využívajú ruské, západné aj čínske vakcíny. Kazachstan, susediaci s Uzbekistanom, produkuje a distribuuje ruskú očkovaciu látku Sputnik V a Kirgizsko - ďalšia susedná krajina Uzbekistanu - začalo minulý týždeň očkovať vakcínou od čínskej spoločnosti Sinopharm.

Podobne ako v iných častiach sveta aj v Uzbekistane vyvoláva obavy z prehĺbenia pandémie oneskorená distribúcia vakcín, ako aj ich účinnosť. Epidémia koronavírusového ochorenia COVID-19 zasiahla vlani v lete stredoázijské krajiny obzvlášť agresívnym spôsobom.

Uzbeci, ktorí sa dali vo štvrtok zaočkovať, pre tlačovú agentúru AFP uviedli, že väčšinou si zvolili vakcínu AstraZeneca.

Uzbekistan s 34 miliónmi obyvateľov v prvej vlne očkovania cieli na zdravotnícky personál a ľudí nad 65 rokov. Minister zdravotníctva Abduchakim Chaddžibajev vyhlásil, že uzbecké úrady plánujú do konca júna zaočkovať približne štyri milióny ľudí.

Internetový prieskum verejnej mienky, ktorý uskutočnila štátna nezisková organizácia Juksališ, ukázal, že 44 percent z vyše 19.000 respondentov sa nechce dať zaočkovať. Tým istým prieskumom sa tiež zistilo, že tamojšie obyvateľstvo najviac preferuje vakcínu Sputnik V, ktorá je v Uzbekistane i zaregistrovaná.

Prezident susedného Kazachstanu Kasym-Žomart Tokajev vo štvrtok oznámil, že jeho krajina s 19 miliónmi obyvateľov vo vakcinačnom úsilí zaostáva. Dosiaľ tam od odštartovania distribúcie vakcín začiatkom marca totiž plne zaočkovali proti koronavírusu iba 47.000 osôb.