Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Uznanie covidpasov so Sputnikom V ešte neznamená, že EÚ vakcínu odobrí

Na archívnej snímke z 19. februára 2021 lekár si pripravuje vakcínu Sputnik V proti ochoreniu Covid-19 počas očkovania. Foto: TASR/AP

Naďalej je na každej členskej krajine, či sa rozhodne uznať takéto certifikáty na svojom území, alebo nie, uviedol nemenovaný predstaviteľ Európskej komisie.

Brusel 3. augusta (TASS) - Rozhodnutie Európskej komisie (EK) uznať očkovacie certifikáty vydané San Marínom, ktoré očkuje ruskou vakcínou Sputnik V, neznamená automatickú autorizáciu tejto vakcíny v rámci Európskej únie. Zároveň je aj naďalej na každej členskej krajine, či sa rozhodne uznať takéto certifikáty na svojom území, alebo nie. Ruskej agentúre TASS to v utorok povedal nemenovaný predstaviteľ EK.

"Komisia neschvaľuje žiadne očkovacie látky prostredníctvom rozhodnutia o rovnocennosti certifikátu o očkovaní. Covidpasy zo San Marína budú akceptované za rovnakých podmienok ako európske digitálne covidpasy. Je však na rozhodnutí každého členského štátu, či uvoľní opatrenia pre ľudí, ktorí dostali vakcínu neregistrovanú v rámci EÚ," povedal pre TASS nemenovaný zdroj z prostredia EK.

Sputnik V ešte stále nedostal zelenú od Európskej agentúry pre lieky (EMA) na použitie v Európskej únii. Postoj Európskej komisie k ruskej očkovacej látke sa po spustení systému covidpasov na začiatku júla podľa TASS nezmenil.

Krajiny EÚ, ktoré používajú očkovaciu látku Sputnik V, ako napríklad Maďarsko, majú právo vydávať covidpasy, ale ostatné členské štáty môžu tieto dokumenty podľa vlastného uváženia buď prijať, alebo neprijať, píše TASS.

Európska komisia 2. augusta súhlasila s uznaním certifikátov vydaných v San Maríne na území EÚ. San Maríno získalo vakcíny Sputnik V ešte vo februári a v súčasnosti už väčšina jeho obyvateľov dostala obe dávky ruskej vakcíny. S rozlohou 61 štvorcových kilometrov a počtom obyvateľov zhruba 30.000 je Sanmarínska republika jednou z najmenších krajín sveta. Úradným jazykom je taliančina a oficiálnou menou je euro. San Maríno však nie je členom Európskej únie.