Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Uznávanú rumunskú klaviristku Ursuleasovú našli mŕtvu v byte vo Viedni

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bukurešť/Viedeň 3. augusta (TASR) - Medzinárodne uznávanú Oznámila to dnes jej agentka. Hudobníčka mala 33 rokov.

Bukurešť/Viedeň 3. augusta (TASR) - Medzinárodne uznávanú rumunskú klaviristku Mihaelu Ursuleasovú našli mŕtvu v jej byte v rakúskom hlavnom meste Viedeň. Oznámila to dnes jej agentka.

Hudobníčka mala 33 rokov. Podľa jej slov Ursuleasová zomrela vo štvrtok na následky krvácania do mozgu. Agentka požiadala o rešpektovanie súkromia hudobníčkinej rodiny. Polícia vo Viedni potvrdila príčinu smrti.

Telo koncertnej klaviristky našli vo štvrtok. Jej známy zalarmoval políciu, pretože Ursuleasová nedvíhala telefón už od predchádzajúceho dňa.

Agentka pre rumunské médiá uviedla, že Ursuleasová nedávno zrušila dva koncerty zo zdravotných dôvodov.

Ursuleasová začala hrať na klavír ako päťročná vo vtedajšom komunistickom Rumunsku pod vedením svojho rómskeho otca - džezového hudobníka a už ako 12-ročná získala štipendium vo Viedni. V roku 1995 vyhrala prestížnu súťaž Clary Haskilovej (rumunskej klaviristky) a hrala v svetoznámych hudobných sieňach po celom svete: od newyorskej koncertnej siene Carnegie Hall až po viedenský Konzerthaus. Vystupovala aj s Londýnskym filharmonickým orchestrom.

Vydala dva sólové albumy - ocenený Piano & Forte v roku 2010 a Romanian Rhapsody (Rumunskú rapsódiu) v roku 2011. Zostala po nej päťročná dcéra.