Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Afganistane a Pakistane sú ničivé záplavy, hlásia desiatky obetí

Vojaci a miestni Afganci pátrajú v nánosoch bahna po nezvestných ľuďoch v meste Čárikár, v afganskej provincii Parwán 26. augusta 2020 po prudkých záplavách. Foto: TASR/AP

Monzúnové obdobie sa v Pakistane začína v júli a končí v septembri.

Kábul/Islamabad 26. augusta (TASR) – Najmenej 30 ľudí zahynulo a stovky domov sa zrútili počas rozsiahlych záplav v noci na stredu v afganskom meste Čárikár severne od Kábulu. Pri povodniach v susednom Pakistane tento týždeň zahynulo najmenej 90 ľudí.

Medzi obeťami záplav v afganskom Čárikáre je aj niekoľko detí, zranilo sa ďalších približne 20 osôb, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne orgány.

Prudké letné dažde si v Afganistane každoročne vyžiadajú mnoho životov, často z dôvodu nekvalitne postavených domov. Začiatkom augusta zahynulo pri záplavách v afganskej provincii Nangarhár 16 osôb, z toho až 15 detí.

Susedný Pakistan tento týždeň taktiež postihli ničivé záplavy spôsobené sezónnymi monzúnmi. Miestne úrady podľa agentúry AP v utorok informovali, že za tri dni si povodne vyžiadali najmenej 90 obetí a zničili zhruba 1000 domov.

Monzúnové obdobie sa v Pakistane začína v júli a končí v septembri.