Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

V Afganistane došlo k potýčkam kvôli likvidácii úrody maku

Na snímke rozkvitnuté maky siate a vlčí mak červený na poli. Foto: TASR- Lukáš Grinaj

Taliban správy o obetiach a zranených poprel, priznal však konanie protestov, ktorých cieľom bolo zabrániť vyklčovaniu makových polí.

Kábul 13. mája (TASR) - V provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu došlo k potýčkam medzi pestovateľmi maku a príslušníkmi ozbrojených formácií vládneho fundamentalistického hnutia Taliban, ktorí mali rozkaz ich úrodu zničiť.

Agentúra AFP na základe anonymného zdroja zo sektoru zdravotníctva uviedla, že potýčky si vyžiadali najmenej dve obete na životoch a asi deväť ľudí zranených zo strelných zbraní.

Taliban správy o obetiach a zranených poprel, priznal však konanie protestov, ktorých cieľom bolo zabrániť vyklčovaniu makových polí.

Podľa nemenovaných zdrojov pestovatelia v snahe ochrániť si úrodu útočili kameňmi, palicami a lopatami. Taliban proti nim použil strelné zbrane.

Situácia sa vrátila do normálu, uviedol hovorca Talibanu Núrulláh Nazari. Dodal, že niekoľko agitátorov, ktorí provokovali ľudí, aby protestovali, bolo zatknutých a proces ničenia makových polí v okrese pokračuje.

Afganistan bol najväčším producentom ópia na svete. Taliban však v apríli 2022 zakázal pestovanie maku a vedenie krajiny nabádalo poľnohospodárov, aby namiesto maku pestovali iné plodiny - žiadna však výkupnými cenami maku nekonkuruje.

Niektorých pestovateľov táto situácia vedie k tomu, že naďalej sejú mak aspoň na malých plochách.

"Sme chudobní ľudia, všetky naše nádeje na prežitie sú v pestovaní maku," objasnil pre AFP jeden z pestovateľov, ktorý sa predstavil ako Džamáluddín.

Badachšánom otriasli nepokoje súvisiace s likvidáciou maku aj vlani a vyžiadali si jedno úmrtie. Podobné incidenty hlásili aj z provincie Nangarhár na východe Afganistanu.