Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Afganistane rastie riziko pre armádu i moderné ženy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Pred bojmi v krajine - v čase prebiehajúceho odsunu zahraničných jednotiek z Afganistanu - ušli desaťtisíce ľudí.

Berlín 23. júla (TASR) - Pre vojakov, novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a moderné zamestnané ženy sa Afganistan stal nebezpečnejším miestom, vyplýva z aktuálnej správy o azylovej situácii vypracovanej nemeckým ministerstvom zahraničných vecí. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Podľa správy boli straty afganských štátnych bezpečnostných síl v prvom kvartáli tohto roka oveľa väčšie než vlani - aj v dôsledku nárastu počtu útokov vo vlastných radoch o 80 percent.

V druhej polovici roka 2020 bolo zavraždených viac novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a ďalších stúpencov liberálneho Afganistanu. Pre ľudí z týchto skupín už v princípe neexistuje v krajine žiadne bezpečné miesto, uvádza sa v správe.

Vo všeobecnosti majú civilisti možnosť presunúť sa do väčších miest. Či je obyvateľ Afganistanu vo svojej vlasti ohrozený, sa však dá posúdiť len jednotlivo vzhľadom na vierovyznanie, etnický pôvod a ďalšie individuálne aspekty.

Správa o azylovej situácii, ktorá má okrem iného pomáhať spolkovému úradu pre migráciu a utečencov pri rozhodnutiach v konaniach o udelení alebo odmietnutí azylu, sa pravidelne aktualizuje, píše DPA.

Pred bojmi v krajine - v čase prebiehajúceho odsunu zahraničných jednotiek z Afganistanu - ušli desaťtisíce ľudí, stúpa však aj počet ľudí, ktorí utekajú do susedných štátov či Turecka, cituje zo správy DPA.