Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Afganistane vznikne Najvyššia rada pre ženy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rada by sa mala skladať z 26 členov vrátane aktivistiek za ľudské práva a političiek, ktoré sa zaviazali ochraňovať práva žien.

Kábul 13. augusta (TASR) - Afganský prezident Ašraf Ghaní vo štvrtok oznámil vytvorenie Najvyššej rady pre ženy. Urobil tak pred plánovanými mierovými rokovaniami s Talibanom, informovala agentúra DPA.

Rada by sa mala skladať z 26 členov vrátane aktivistiek za ľudské práva a političiek, ktoré sa zaviazali ochraňovať práva žien.

Kľúčovou podmienkou začatia mierových rozhovorov medzi afganskou vládou a Talibanom bolo prepustenie 400 väznených militantov Talibanu, ktoré v nedeľu odporučilo zhromaždenie afganských politikov a kmeňových vodcov, známe ako Lója džirga. Obidve strany sa zaviazali k výmene väzňov v dohode, ktorú s Talibanom vo februári dosiahli Spojené štáty.

Taliban sa pred časom vyjadril, že mierové rozhovory by sa mohli začať "v priebehu jedného týždňa" od prepustenia 400 väznených militantov.

Ženy boli počas vlády Talibanu v 90-tych rokoch vylúčené z verejného života. Podľa agentúry DPA sa ich situácia zlepšila a Taliban minulý rok oznámil, že práva žien bude rešpektovať podľa Islamu. Pretrvávajú však obavy nad možným opätovným obmedzením ženských práv zo strany Talibanu.