Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Afganistane zadržali vodcu skupiny Islamský štát v Chorasáne

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Národné riaditeľstvo pre bezpečnosť vo svojom vyhlásení uviedlo, že Aslam Farúki, známy aj ako Abdalláh Urakzaj, bol zatknutý spolu s ostatnými mužmi počas komplexnej operácie.

Kábul 4. apríla (TASR) - Afganské bezpečnostné zložky zadržali vodcu skupiny napojenej na džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS) a ďalších 19 džihádistov. Podľa agentúry AFP o tom v sobotu informovali afganské úrady.

Národné riaditeľstvo pre bezpečnosť (NDS) vo svojom vyhlásení uviedlo, že Aslam Farúki, známy aj ako Abdalláh Urakzaj, bol zatknutý spolu s ostatnými mužmi počas "komplexnej operácie".

Predstaviteľ NDS pod podmienkou zachovania anonymity pre AFP sprenil, že Farúki velil útoku na sikhský chrám v centre afganskej metropoly Kábul, ku ktorému došlo v marci a ktorý si vyžiadala životy najmenej 25 ľudí.

Sikhovia čelia v konzervatívno-moslimskom Afganistane diskriminácii a v minulosti sa stávali terčmi útokov islamských extrémistov, čo mnohých viedlo k emigrácii. Komunita mala v 70. rokoch minulého storočia desaťtisíce členov, v súčasnosti ich v Afganistane zostala len zhruba tisícka.

Afganská vetva IS je známa ako Islamský štát v Chorasáne (IS-K). Afganské úrady vlani v novembri deklarovali, že IS-K bol úplne porazený v provincii Nangarhár - jednej z kľúčových provincií, kde sa islamisti už v roku 2015 pokúšali vybudovať svoju baštu. Odvtedy sa IS-K prihlásil k zodpovednosti za celý rad bombových útokov v Afganistane.

NDS vo svojom vyhlásení uviedla, že Farúki pripustil svoje spojenie s "regionálnymi spravodajskými službami". Podľa afganských zdrojov je to jasná narážka na Pakistan, ktorý Afganistan bežne obviňuje z podpory džihádistov a pomoci fundamentalistickému hnutiu Taliban. Islamabad tieto tvrdenia odmieta.