Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Afganistane zastrelili dvoch prokurátorov, ďalších dvoch zranili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prokurátori šli navštíviť väzenie na bagrámskej základni, v ktorom si odpykávajú tresty vrcholní predstavitelia hnutia Taliban.

Kábul 16. novembra (TASR) - Dvoch afganských federálnych prokurátorov zastrelili v sobotu v ich automobiloch, ktorými mali namierené na leteckú základňu pri meste Bagrám, severne od afganskej metropoly Kábul. Podľa hovorcu generálnej prokuratúry Džamšída Rasúlího boli pri tomto útoku zranení aj dvaja ďalší prokurátori, píše agentúra AP.

Prokurátori šli navštíviť väzenie na bagrámskej základni, v ktorom si odpykávajú tresty vrcholní predstavitelia hnutia Taliban. Je medzi nimi aj Anas Hakkání, mladší brat zástupcu šéfa talibov Siradžuddína Hakkáního, ktorý zároveň vedie obávanú militantnú organizáciu Sieť Hakkáníovcov.

V piatok mal byť Anas Hakkání a ďalší dvaja väzni z radov Talibanu prepustení výmenou za jedného Američana a jedného Austrálčana. Taliban však oznámil, že zmienení traja väzni sa na mieste výmeny, dohodnutom s USA, neobjavili.

V týchto chvíľach ani nie je známe, kde sa títo traja talibskí väzni nachádzajú, uvádza agentúra AP.

Obaja zajatci Talibanu, ktorí mali byť za bagrámskych väzňov vymenení, sú profesormi Americkej univerzity v Afganistane (AUAF). Ešte v auguste 2016 ich v Kábule uniesli ozbrojenci vo vojenských uniformách.