Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Albánsku sa začali rozsiahle vojenské cvičenia členských štátov NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Väčšina štátov západného Balkánu – Albánsko, Chorvátsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko – je v NATO.

Tirana 29. apríla (TASR) – V Albánsku sa začali vojenské cvičenia tisícov vojakov USA, ako aj iných členských krajín Severoatlantickej aliancie. Ide o najväčšie vojenské cvičenia na západnom Balkáne od konca druhej svetovej vojny, uviedol vo štvrtok predstaviteľ americkej armády, ktorého cituje agentúra AP.

Vojenská nákladná loď USNS Bob Hope predvedie vyloženie ťažkej techniky na menšie plavidlá, ktoré následne náklad prevezú na breh.

Ako uviedol plukovník americkej armády Joseph Scrocca, Albánsko je „ceneným partnerom v oblasti bezpečnosti a verným spojencom NATO od roku 2009".

Táto balkánska krajina je kľúčovou súčasťou manévrov Defender-Europe 21, ktorých cieľom je precvičiť súhru námorníctva a armády pri vyloďovaní vojsk na súš, povedal Scrocca počas brífingu.

Ako píše spravodajský portál Balkan Insight, Defender-Europe 21 sa síce začína v Albánsku, ale počas apríla, mája a júna vykoná približne 28.000 príslušníkov vojenských síl z 26 krajín manévre na viac ako 30 miestach v 12 krajinách.

Väčšina štátov západného Balkánu – Albánsko, Chorvátsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko – je v NATO, pripomína AP.