Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Aleppe sa zrútila budova, zahynulo najmenej desať ľudí

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Príčinou tragédie malo byť narušenie základov budovy v dôsledku unikania vody.

Damask 22. januára (TASR) - Najmenej desať ľudí zahynulo po tom, čo sa v meste Aleppo na severe vojnou zmietanej Sýrie zrútila päťposchodová budova, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) spresnilo, že k tragédii došlo v Kurdmi ovládanej štvrti Aleppa. V budove žilo približne 30 ľudí a predpokladá sa, že väčšina z nich skončila pod jej troskami.

Záchranárom sa podarilo spod trosiek vyslobodiť živého 15-ročného chlapca a pátranie po ďalších nezvestných pokračuje, dodalo SOHR, ktoré sídli v britskej metropole Londýn. Podľa agentúry AP je medzi obeťami aj jedno dieťa.

Príčinou tragédie malo byť narušenie základov budovy v dôsledku unikania vody. Krvavá občianska vojna v Sýrii zúri už od roku 2011, pripomína DPA. Počas vojny bolo mnoho budov v Aleppe - najväčšom meste krajiny a niekdajšom obchodnom centre - zničených alebo poškodených. O život v tomto konflikte prišli už státisíce ľudí a viac než polovica z 23 miliónov obyvateľov krajiny bola nútená opustiť svoje domovy.

Aj keď sýrska vláda pod vedením prezidenta Bašára Asada opätovne dobyla Aleppo z rúk ozbrojených opozičných zoskupení, daná štvrť Šajch Maksúd, kde k zrúteniu budovy došlo, stále ovládajú Kurdi.