Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Alpách našli vrak lietadla, ktoré havarovalo pred 54 rokmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V čase nehody, teda pred viac ako 50 rokmi, boli obmedzené technické prostriedky na nájdenie vraku lietadla v náročnom teréne.

Kyjev 6. augusta (TASR) - Na topiacom sa Aletschskom ľadovci vo švajčiarskych Alpách objavili po vyše polstoročí vrak malého lietadla, ktoré sa zrútilo pred vyše polstoročím. Vrak lietadla typu Piper Cherokee objavil vo štvrtok miestny horský vodca, povedal v sobotu agentúre DPA Stefan Gafner, člen švajčiarskeho alpského klubu.

Vrak lietadla objavil vo výške zhruba 2800 metrov nad morom v Penninských Alpách, neďaleko vrcholov Jungfrau a Mönch. Nájdenie trosiek potvrdila aj miestna polícia, informovala agentúra AFP.

Telá troch smrteľne zranených pasažierov lietadla, ktorými boli učiteľ a lekár so svojim synom, všetci pochádzajúci z Zürichu, objavili už krátko po nehode z roku 1968. Vrak lietadla sa však vtedy nájsť nepodarilo.

"V čase nehody, teda pred viac ako 50 rokmi, boli obmedzené technické prostriedky na nájdenie vraku lietadla v náročnom teréne," informovala v piatok podľa AFP miestna polícia.

"Vzhľadom na topenie ľadovcov, obzvlášť v lete, je možné, že sa z ľadu uvoľnia ďalšie kusy trosiek," uviedla polícia. Horolezcov, respektíve ľudí v oblasti, zároveň požiadala, aby jej akýkoľvek nový nález nahlásili, no aby s troskami nemanipulovali a predišli tak riziku zranenia.