Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Alžírsku naďalej dochádza k zadržiavaniu protivládnych demonštrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Masové protivládne protesty v najväčšej africkej krajine sa začali pred takmer rokom. V ich dôsledku Buteflika v apríli 2019 odstúpil z funkcie.

Alžír 28. januára (TASR) - Zadržiavanie členov a sympatizantov opozície pokračuje v Alžírsku aj po decembrových prezidentských voľbách, v ktorých bol do funkcie hlavy štátu zvolený Abdal Madžíd Tabbún, a nahradil tak dlhoročného autoritárskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na v utorok zverejnenú správu ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

Napriek prísľubu o hľadanie dialógu s demonštrantmi alžírske orgány aj naďalej zasahujú proti aktivistom a neprávom ich zadržiavajú, kritizovala predstaviteľov tejto severoafrickej krajiny vo svojej správe HRW.

Od vlaňajších prezidentských volieb boli zadržané desiatky aktivistov, ktorí sa zúčastnili na pokojných demonštráciách, uviedla HRW. Voľby z decembra 2019 mnohí Alžírčania bojkotovali, keďže v nich kandidovali len osobnosti prepojené na bývalý režim.

Masové protivládne protesty v najväčšej africkej krajine sa začali pred takmer rokom. V ich dôsledku Buteflika v apríli 2019 odstúpil z funkcie.

Účastníci protestov žiadajú, aby z politiky odišli ľudia, ktorí sa v nej angažovali počas dvoch desaťročí Buteflikovej vlády. Prodemokratickí demonštranti sa obávajú toho, že sa napriek Buteflikovmu pádu a zvoleniu nového prezidenta udrží pri moci skorumpovaná elita, ktorá v Alžírsku vládne už od získania nezávislosti v roku 1962.